Palatul Culturii din Iași participă la expoziția „Dacia-ultima frontieră a romanității”, organizată la Roma. Intrarea este gratuită pentru vizitatorii din România și Republica Moldova

  • 07 Decembrie 2023 11:47
Palatul Culturii din Iași participă la expoziția  „Dacia-ultima frontieră a romanității”, organizată la Roma. Intrarea este gratuită pentru vizitatorii din România și Republica Moldova

Palatul Culturii din Iași este implicat în organizarea unui eveniment derulat la Roma, Italia. Concret, Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași va participa la expoziția „Dacia-ultima frontieră a romanității”, deschisă publicului în perioada 21 noiembrie 2023 – 21 aprilie 2024, la Museo Nazionale Romano – Terme di Diocleziano din Roma, Italia.

Acest proiect expozițional de anvergură, menit să ofere o vizibilitate sporită culturii și istoriei României, este inițiat și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, implicând participarea a 47 de instituții de profil din întreaga țară, scrie Bună Ziua Iași.

Cele peste 1.000 de artefacte care compun expoziția vorbesc despre zorii culturii și civilizației europene, despre specificul local, dar și despre o lume ce a cunoscut conexiuni complexe. În acest context, publicul este invitat să admire un tezaur cultural de o importanță și o semnificație excepțională pentru popoarele noastre, precum și pentru viitorul comun în Uniunea Europeană (UE).

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, prin Muzeul de Istorie a Moldovei, participă la această amplă expoziție cu o selecție de piese foarte valoroase, dintre care amintim o piesă unicat – fusaiola cu scriere runică de la Lețcani, jud. Iași, un tipar din marnă pentru turnarea cruciulițelor, un pumnal akinakis, dar și piese recent intrate în patrimoniul muzeului ieșean, precum colierul bastarnic de la Miroslava și statueta romană (Venus) de la Perieni.

Intrarea este gratuită pentru vizitatorii din România și Republica Moldova.

Expoziția reprezintă o călătorie de peste 1.400 de ani, în timp și spațiu, prilejuită de piese de o valoare excepțională, lucrate din metale prețioase și comune, ceramică, sticlă, lemn, fildeș și os, inscripții și statui din colecția Muzeului Național de Istorie a României și a celor partenere.

Mai mult, vor fi expuse portrete ale dacilor, inscripții privind războaiele dacice și o serie de monede imperiale romane cu tematică dacică, prezentate publicului în premieră. Cheltuielile pentru organizarea și pregătirea expoziției vor fi asigurate, în limita fondurilor aprobate, prin bugetele Ministerului Culturii, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe și ale Institutului Cultural Român. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău