Pâinea violet, un nou superaliment

  • 13 Aprilie 2016 16:10
Pâinea violet, un nou superaliment

Profesorul nutriționist Zhou Weibiao de la Universitatea Națională din Singapore a inventat pâinea violet, informează Rador.

El și-a dorit să realizeze o pâine care să aibă o textură similară celei albe, dar să fie mai sănătoasă decât aceasta.

„Provocarea a fost dacă am putea schimba formula de realizare, fără a schimba textura netedă pe care o are pâinea albă și pe care oamenii pe iubesc atât de mult”, a spus profesorul Zhou Weibiao.

Ingredientul special al acestui superaliment sunt antocianii din orezul negru. Pigmentul natural se găsește în struguri, afine, prune, vinete și este bogat în antioxidanți, cu efecte benefice în prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare, cerebrale, precum și a obezității și a diabetului zaharat. Ideea-cheie este eliberarea lentă de energie, astfel încât organsimul să poată utiliza aceste calorii pe o perioadă mai lungă de timp. Franzela rezultată a fost una cu o tentă violet, bogată în antioxidanți și fără aditivi. Antocianii au încetinit, de asemenea, rata de digestie cu 20 la sută.

Nutriționiștii spun că pâinea albă este făcută din făină rafinată și are o proastă reputație pentru sănătatea umană. Potrivit lor, conținutul bogat de carbohidrați oferă un indice glicemic ridicat și are un nivel relativ scăzut de fibre și minerale.

Pâinea a fost făcută luând antociani din orez negru și infuzându-i în compoziția pentru pâinea albă. Acești antociani, care apar în mod natural în anumite fructe și legume, dau culoarea violet și acționează ca antioxidanți. Datorită pigmenților naturali și altor caracteristici (solubilitatea în apă și lipsa de toxicitate), aceștia sunt utilizați pentru a înlocui coloranții sintetici în industria alimentară și a băuturilor.

Dovezile științifice au relevat faptul că antocianii sunt benefici pentru sănătatea noastră. Consiliul European de Informare Alimentară (EFIC) numește antocianii flavonoide, substanțe prezente în plante, legume și fructe, cu efecte antioxidante, antiinflamatoare, antivirale și antihistaminice.

Profesorul Weibiao spune că digestia pâinii violet este cu aproximativ 20% mai lentă, în comparație cu cea a pâinii albe, din cauza unei reacții chimice între enzimele din orezul negru și amidonul din pâine. Prin urmare, energia este eliberată pe o perioadă mai lungă de timp, iar indicele glicemic este mai mic. Și chiar dacă numărul de calorii este identic cu al pâinii albe, sentimentul de sațietate durează mai mult timp. Această pâine ar putea, așadar, să fie o gustare sănătoasă, precum și o opțiune bună pentru diabetici.

Cercetătorul a precizat, de asemenea, că 80% din proprietățile antioxidante ale antocianilor sunt păstrate chiar și după prepararea pâinii la o temperatură de 200°C. Profesorul Weibiao mai spune că pâinea violet, care nu este încă disponibilă în magazine sau online, va fi mai scumpă decât pâinea tradițională. El a fost deja contactat de mai multe grupuri din industria alimentară. Omul de știință și echipa sa au lucrat timp de un an la acest proiect de pâine violet. Rezultatele au fost publicate în octombrie 2015, în mai multe reviste științifice, inclusiv de chimie alimentară.

www.eatsmarter.de, www.dnaindia.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău