PAHO | Doar trei procente din populația Americii Latine a fost complet vaccinată împotriva COVID-19

  • 20 Mai 2021 11:48
PAHO | Doar trei procente din populația Americii Latine a fost complet vaccinată împotriva COVID-19

Diferențe evidente în ceea ce privește accesul la vaccinurile anti-COVID-19 există în America Latină și regiunea Mării Caraibilor, a declarat miercuri directoarea Organizației Pan Americane pentru Sănătate (PAHO), Carissa Etienne, citată de DPA.

"Doar trei procente din populația Americii Latine a fost complet vaccinată împotriva COVID-19", a declarat directoarea acestei organizații regionale, Carissa Etienne, în conferința sa de presă săptămânală.

"Și mai avem încă un drum lung de parcurs pentru a ne asigura că orice persoană este protejată", a adăugat ea.

Ea a remarcat dependența excesivă a Americii Latine de importuri pentru materiale medicale esențiale: "Mai puțin de 4% din produsele medicale utilizate în timpul crizei COVID-19 provin din această regiune".

"Din cauza interdicției de exporturi, întârzierilor în lanțul de aprovizionare și absenței puterii de achiziție, regiunea noastră are mari probleme în a concura pentru a obține acces la echipamente de protecție personală, medicamente și vaccinuri, care sunt vitale în lupta împotriva COVID-19", a adăugat Carissa Etienne.

Sporirea capacității regionale de a fabrica materiale medicale strategice și în special vaccinuri "reprezintă o necesitate, atât pentru locuitorii noștri, cât și în materie de securitate sanitară", a mai spus directoarea PAHO.

În Brazilia, Argentina și Mexic, vaccinuri precum cele dezvoltate de AstraZeneca și CanSino sunt deja fabricate sau îmbuteliate la o scală limitată. În Cuba, două vaccinuri proprii se află în prezent în faza finală a unor studii clinice.

După luni de întârzieri - cauzate de faptul că produsele necesare pentru finalizarea vaccinurilor lipseau în Mexic -, primele 1 milion de doze de vaccin AstraZeneca produse în Argentina și Mexic ar trebui să devină disponibile săptămâna viitoare, a declarat miercuri ministrul mexican de externe, Marcelo Ebrard.

Argentina și Mexic au anunțat în august 2020 că vor produce împreună cel puțin 150 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford, cu care vor aproviziona țările din America Latină, cu excepția Braziliei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău