Pacienții cu COVD-19 care dezvoltă simptome neurologice prezintă un risc de șase ori mai mare de deces, potrivit unui studiu internațional

  • 12 Mai 2021 17:33
Pacienții cu COVD-19 care dezvoltă simptome neurologice prezintă un risc de șase ori mai mare de deces, potrivit unui studiu internațional

Pacienții cu COVD-19 care dezvoltă simptome neurologice prezintă un risc de șase ori mai mare de deces, potrivit unui studiu internațional publicat marți de revista medicală JAMA Network Open, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Rezultatele, încă provizorii, au fost obținute pe baza a 3.744 de adulți spitalizați în 133 de centre de pe cele cinci continente.

Principala concluzie a studiului este că 82% dintre pacienții spitalizați au dezvoltat simptome neurologice, care merg de la dureri de cap și până la pierderea mirosului sau a gustului, ceea ce crește de șase ori riscul de deces.

"Prezența oricărui simptom neurologic legat de COVID-19, de la ceva aparent inofensiv precum pierderea mirosului și până la evenimente mai importante, precum accidentele cerebrovasculare, se asociază cu un risc de șase ori mai mare de deces", se arată într-un comunicat.

De asemenea, pacienții cu boli neurologice preexistente, precum demență sau migrene cronice, au un risc dublu de a dezvolta simptome neurologice asociate COVID-19.

"De la începutul pandemiei a fost evident că un mare număr de persoane cu o formă gravă a bolii, care a necesitat spitalizarea, au dezvoltat și probleme neurologice", notează în acest comunicat cercetătoarea Sherry Chou.

Sherry Chou, profesor de neurologie la Universitatea din Pittsburg (SUA), a condus consorțiul internațional care a realizat studiul.

"După un an încă luptăm împotriva unui inamic invizibil și necunoscut, avem nevoie de informații: trebuie ă învățam tot ceea ce putem despre impactul neurologic al COVID-19 de la pacienții care au fost grav bolnavi și de la cei care au supraviețuit", subliniază ea.

De fapt, studiul alertează cu privire la viitorul "incert" al pacienților care au supraviețuit bolii. Potrivit lui Chou, chiar și dacă "pandemia va fi complet eradicată, vorbim despre milioane de supraviețuitori" cu potențiale probleme pe viitor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău