Pacea de care se bucură acum Republica Moldova este foarte fragilă / Opinie

  • 29 Martie 2022 08:20
Pacea de care se bucură acum Republica Moldova este foarte fragilă / Opinie

Pacea de care se bucură acum Republica Moldova este una foarte fragilă și depinde de rezistența ucrainenilor. O spune expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu. Potrivit expertului, micile victorii pe care le înregistrează în ultima perioadă armata ucraineană ar putea înclina balanța în timpul negocierilor de pace dintre delegațiile celor două state. În același timp, potrivit fostului vicepremier pentru reintegrare de la Chișinău, Alexandru Flenchea, în timpul negocierilor ruso-ucrainene s-ar putea ajunge la compromisul încheierii unui acord de încetare a focului, similar celui din 1992 în cazul războiului din regiunea transnistreană, notează IPN.

Comentatorii politici de la Chișinău spun că evoluțiile războiului din Ucraina scot la iveală numeroase greșeli tactice ale Kremlinului, care a subestimat capacitățile armatei ucrainene și a anticipat eronat o preluare a controlului politic asupra Ucrainei în 48 de ore.

„Pacea de care se bucură acum Republica Moldova este foarte fragilă, ea depinde de evoluțiile militare din Ucraina și de rezistența ucrainenilor, care acum își sacrifică viața, orașele. Nimeni nu s-a așteptat la un război atât de distrugător care are doar în Mariupol peste 5000 de victime, populație civilă. Putem constata o ușoară ameliorare a armatei ucrainene, în jurul Kievului s-a mai limpezit. Aceste mici victorii, care nu sunt fundamentale, dar sunt importante pentru moralul ucrainenilor, conduc la o schimbare de retorică din partea Kievului, a echipei Federației ruse care va negocia la Istanbul”, a spus expertul IDIS Viitorul Igor Munteanu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, spune că agresiunea militară rusă din Ucraina tensionează situația la nivelul întregii comunități internaționale și scate la iveală elementele unui amplu război economic și informațional.

„Acum suntem parte indirectă a unui război mult mai mare. Avem toate elementele unui război hibrid, avem un război economic mondial de care nu s-a mai văzut, se reactivează conflictele regionale, în Caucaz. Am intrat într-o fază, în care indiferent cum se termină operațiunile din Ucraina, nu va însemna sfârșitul războiului. Vom avea mulți ani de tensiuni, conflicte locale mai mici și mai mari. Republica Moldova în continuare va rămâne sub amenințare militară, pentru că armata rusă din Ucraina nu va pleca în anii care urmează, pentru că ceea ce se va întâmpla acolo, va fi un fel de acord de încetare a focului similar celui pe care l-am avut noi în 1992”,  a spus ex-vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea.

În același timp, expertul în politică externă de la București, Armand Goșu, spune că de partea Ucrainei este, în prezent, întreaga lume occidentală. Statele membre NATO asigură elita politică de la Kiev cu informații relevante despre intențiile Kremlinului, iar armata ucraineană - cu tehnică militară performantă.

„Țările membre NATO nu intervin în acest război împotriva Rusiei pentru că asta ar însemna un război mondial, pentru că Rusia are cel mai mare arsenal nuclear. Dar nu e corect să spunem că Ucraina nu este ajutată. Ucraina n-ar fi rezistat dacă n-ar fi fost ajutată și nu doar cu informații livrate în timp real de britanici și americani, ci și ajutată cu armament. Toate coloanele de tancuri pe care le vedem prăjite pe marginea drumurilor ucrainene, nu au fost distruse cu armament sovietic, ci cu armament occidental. Ucraina primește zilnic, din partea aliaților politici occidentali ajutoare militare substanțiale. Acum s-a trecut la o etapă a războiului de poziții. Începând cu 15 martie am avut tentative, la început timide, acum tot mai consistente de contraatacuri ucrainene. Acum în jurul capitalei Ucrainei forțele rusești au fost împinse”, a spus expertul în politică externă din România, Armand Goșu.

Pentru astăzi, 29 martie, la Istanbul este preconizată o nouă rundă de negocieri între delegațiile Ucrainei și Rusiei. Informația a fost făcută publică de către președinția turcă. Turcia este țara care a ales să medieze discuțiile dintre cele două tabere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău