Oul – simboluri și legende puternice într-o coajă subțire

  • 23 Mai 2016 14:52
Oul – simboluri și legende puternice într-o coajă subțire

Superaliment nelipsit de pe masă, oul a reprezentat de-a lungul timpului, elementul central al mitologiilor și credințelor din lumea întreagă, purtând cu sine simboluri și semnificații care au marcat existența omului.

Prețuit și folosit cu grijă în satul tradițional, oul, simbol al renașterii și al reînoirii este prezent în multe datini și obiceiuri vechi. În Bucovina, este consemnat mitul nașterii soarelui dintr-un ou, iar în sculptura “Începutului Lumii”, Brâncuși esențializează forma primară a cosmosului sub forma Oului cosmic.

În credința populară, oul este simbol al genezei ce marchează momentul în care puiul sparge gaoacea. Oul, ca și mama, va marca aventura omului, atât la nivel de specie, cât mai ales de individ. Deoarece oul, care își împarte atributele cu mama de mai târziu, va simboliza conflictul interior al oricărei ființe între dorința de confort și siguranță și aceea de aventură și explorare.

Simbolistica și credința nestrămutată în virtuțile benefice ale oului îl plasează într-o multitudine de ritualuri și zicale românești. Astfel, la începutul anului agrar, pe 9 martie, gospodina casei spărgea un ou în fața carului cu boi ce pornea către câmp. Spargerea acestui ou în fața atelajului reprezenta o garanție în plus că aratul va merge bine, că semănatul va fi cu rod, că peste an nu vor fi dăunători ai recoltelor. În satele din Moldova și Bucovina, cu apa în care se punea un ou roșu se spăla fiecare membru al familiei în dimineața primei zile de Paști, pentru că exista credința că vei fi rumen în obraji asemeni oului roșu și sănătos tot anul.

Nici zicerile populare, întâlnite și astăzi în vorbirea curentă, nu au ocolit oul. „Să fii frumos ca oul roș”, „are grijă de el ca de ou“, sunt expresii care evidențiază simbolul puternic al oului, asociat întotdeauna cu energia vieții.

Despre ou, ca simbol arhetipal al genezei, al începutului și al vieții, vorbea, cu profunzime, în anul 1928, un țăran român. Deși identitatea sa a fost pusă sub semnul anonimatului, vorbele sale au rămas celebre: "D'apoi cum, dragă domnule... Pământul e în chipul unui ou; fundul oului este Pământul, iar varful e Ceriul; el stă pe ape".

Simbolul și legendele țesute în jurul oului au preocupat întreaga lume din vremuri străvechi și până în prezent. Astfel, au fost descoperite ouă de lut în morminte străvechi din Suedia și Rusia, simboluri ale nemuririi și învierii. Iar în Grecia s-au găsit statui ale lui Dionysos ținând un ou în mână, ca nădejde a reîntoarcerii la viață.

Oul a fost văzut și ca simbol al prosperității. Astfel, în Laos, dacă visezi o găină care face multe ouă, e semn că te vei îmbogăți, iar, în Finlanda, plugarul mergea la arat și semănat cu un ou în buzunar.

Persanii credeau că oul, care nu este primordial în acceptiunea tibetană a genezei, rămâne totuși la originea unei lungi și neîntrerupte genealogii umane, din esența celor 5 elemente aparând, în mod miraculos, un ou mare care a dat naștere unui lac alb din care au ieșit strămoșii.

În tradițiile ascunse ale Orientului, oul are un rol apropiat, acela al altor simboluri arhetipale, cum sunt matricea, scoica, peștera, centrul, inima, ombilicul sau centrii ocultați ai Lumii. Totul se leagă de punctele de pornire ale dezvoltării interioare, spațiale, temporale și chiar biologice ale ființei omenești, în drumul omului spre desăvârșirea spirituală.

Sursa: antenasatelor.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
17
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău