Ouă de struț decorate oferă informații despre o lume antică interconectată (studiu)

  • 09 Aprilie 2020 11:54
Ouă de struț decorate oferă informații despre o lume antică interconectată (studiu)

Ouă de struț decorate, extrem de apreciate în Antichitate, descoperite în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, oferă indicii despre o lume străveche mult mai conectată decât se credea, conform unui studiu citat joi de Press Association, preluat de Agerpres.

Concluziile studiului, publicate în jurnalul Antiquity, se bazează pe tehnologie de scanare de ultimă generație care le-a permis cercetătorilor să stabilească originea și istoria acestor obiecte de lux prin analizarea compoziției lor chimice.

Ouăle de struț decorate erau foarte căutate de elitele civilizațiilor mediteraneene în timpul epocilor bronzului (2.500 î.Hr. - 1.200 î.Hr.) și fierului (1.200 î.Hr. - 600 î.Hr.), însă prea puține lucruri se cunoșteau despre acest comerț străvechi și despre producția acestor mărfuri de lux.

O echipă internațională de experți, condusă de Universitatea din Bristol, a analizat cinci ouă de struț cu o vechime de peste 2.000 de ani din colecția British Museum, găsite în Mormântul Isis, un loc de îngropăciune de elită din orașul etrusc Vulci din Italia.

De asemenea, oamenii de știință au examinat fragmente de ou găsite în unsprezece situri din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Prin microscopia electronică de scanare, cercetătorii au putut stabili diferența între ouăle din diferite zone climatice.

Echipa a reușit să obțină mai multe informații despre modul în care au fost obținute în acea perioadă ouăle de struț antice.

De asemenea, ai au putut stabili tehnicile folosite de artizani pentru decorarea ouălor cu motive de animale, flori, modele geometrice, soldați și care.

Doctor Tamar Hodos, specialistă în arheologie mediteraneană la Universitatea din Bristol, a declarat: "Întregul sistem de producție a ouălor de struț decorate era mult mai complicat decât ne imaginasem. De asemenea, am descoperit dovezi care sugerează că lumea antică era mult mai interconectată decât se credea anterior. Struții mediteraneeni erau indigeni în estul Mediteranei și nordul Africii. Ceea ce a fost cel mai surprinzător pentru noi a fost că ouăle din ambele zone au fost găsite în situri din cealaltă zonă, ceea ce sugerează căi de comerț mai extinse".

Cercetătorii apreciază că ouăle au fost prelevate din cuiburi de păsări sălbatice - cu risc considerabil - în ciuda dovezilor că în perioada respectivă existau struți crescuți în captivitate.

"De asemenea, am descoperit că ouăle au nevoie de timp pentru uscare înainte de a putea sculpta coaja lor și, prin urmare, necesită depozitare în siguranță. Acest lucru are implicații economice deoarece stocarea necesită o investiție pe termen lung, iar acest lucru, combinat cu riscul implicat, ar adăuga valoare oului de lux", a adăugat Hodos.

Studiul face parte dintr-un proiect de cercetare în curs de desfășurare privind mărfurile de lux din Antichitate.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău