OSCE va oferi sprijin financiar pentru deschiderea oficiilor de înmatriculare a automobilelor din regiunea transnistreană

  • 30 Mai 2018 13:54
OSCE va oferi sprijin financiar pentru deschiderea oficiilor de înmatriculare a automobilelor din regiunea transnistreană

O nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea transnistreană va avea loc până la sfârșitul acestui an, dacă vor exista rezultate concrete din partea Chișinăului și Tiraspolului. O declarație în acest sens a făcut astăzi la finalul unei conferințe la Roma Reprezentantul Special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini.

În cadrul conferinței de la Roma a negociatorilor în formatul 5+2,  care a avut loc sub egida președinției Italiei la OSCE, au fost discutate subiecte ce țin de îndeplinirea angajamentelor convenite între Chișinău și Tiraspol în ultima perioadă, precum accesul fermierilor la terenurile situate în zona controlată de separatiști, apostilarea diplomelor de studii, funcționarea școlilor cu predare în limba română sau restabilirea comunicațiilor între cele două maluri ale Nistrului.

Vicepremierul pentru reintegrare de la Chișinău, Cristina Lesnic a declarat, la conferința de presă de la sfârștiul reuniunii, că dialogul pentru reglementarea conflictului transnistrean ar trebui să se axeze mai mult pe interesele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Credem că este important ca dialogul să se centreze pe elemente pragmatice, axate pe interesele și problemele populației. Ceea ce este important să reamintim este că ne dorim ca lucrurile care se petrec în jurul nostru să fie mai puțin haotice, mai puțin contradictorii și mai puțin confuze”, a afirmat vicepremierul.

Reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev a declarat că protocoalele semnate anul trecut între părți au adus rezultate.

„Consider că rezolvarea problemelor în interesul oamenilor este o prioritate. Ar trebui să se scoată toate formele de restricție care nu le permit oamenilor să aibă un mod de viață, să facă afaceri. Mă bucur că partenerii internaționali se orientează spre scoaterea interdicțiilor, spre îmbunătățirea vieții cetățenilor”, a menționat Vitali Ignatiev.

Reprezentantul Special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini a declarat că Organizația va oferi inclusiv sprijin financiar pentru deschiderea oficiilor de înmatriculare a automobilelor din regiunea transnistreană pentru admiterea lor în  traficul internațional. Acestea urmează a fi deschise până la 1 septembrie la Tiraspol și Râbnița. Franco Frattini a transmis și un mesaj politic pentru părțile implicate în proces: Chișinău și Tiraspol.

„Comunitatea internațională, OSCE-ul, mediatorii, observatorii în procesul de reglementare transnistreană vor sprijini Chișinăul și Tiraspolul în procesul de soluționare a conflictului transnistrean. Nu sunteți singuri, veți ajutați, dar controlul procesului este în mâinile dvs”, a subliniat reprezentantul Special al OSCE. 

În ultimul an, Chișinăul și Tiraspolul au înregistrat anumite progrese, care, potrivit experților, țin de aspecte secundare nu și de reglementarea politică a conflictului.

Amintim că ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 a avut loc în noiembrie anul trecut, la Viena, după o pauză de un an și jumătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău