OSCE: Sistem avansat de război electronic, de proveniență rusească, observat în estul Ucrainei

  • 23 Noiembrie 2020 16:18
OSCE: Sistem avansat de război electronic, de proveniență rusească, observat în estul Ucrainei

Sistemul avansat de război electronic (EW) Navodchik-2, de fabricație și proveniență rusească, a fost observat în partea ocupată a regiunii Luhansk, la 12 km de linia frontului. Sistemul include o stație de control și șapte vehicule aeriene fără pilot (UAV) din familia Granat, care pot zbura pe distanțe cuprins între 10-100 km. Sistemul este conceput pentru a efectua activități de recunoaștere, culegere de informații, dar și pentru a furniza de coordonate care sistemele de artilerie, informează defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, primul raport (fără fotografii) despre observarea stației de control a sistemului Navodchik-2 a apărut în raportul OSCE SMM nr. 272/2020 din 14 noiembrie 2020.

În raport se precizează că, potrivit datelor actualizate ale Agenției Europene de Securitate și Cooperare (OSCE) - Misiunea Specială de Monitorizare în Ucraina, tipul de echipament care fusese indicat în raportul OSCE SMM nr. 268/2020 din 10 noiembrie ca „sistemul de război electronic RB-341V Leer-3”, a fost ulterior identificat – în urma unei analize mai detaliate – ca fiind o stație de control UAV a sistemului Navodchik-2.

Platforma online din Ucraina, Inform Napalm, specializată în culegerea de informații din surse deschise (OSINT) a primit din partea OSCE, ulterior, mai multe materiale foto, realizate cu un mini-UAV al Misiunea de Supraveghere a OSCE în Ucraina (SMM).

Imaginile surprinse de UAV-ul operat de OSCE SMM au confirmat că cel mai nou sistem rus Navodchik-2 este desfășurat în Donbas. Trei containere de mici dimensiuni pentru depozitarea și transportul UAV-urilor au fost, de asemenea, observate lângă stația de control.

Aceste informații sunt o dovadă suplimentară că militarii ruși utilizează în mod activ tehnica militară modernă în regiunea separatistă Donbas.

Navodchik-2 și RB-341V Leer-3

Este important de reținut că, spre deosebire de Navodchik-2, care a fost obsrvat, recent, pentru prima dată în Donbas, sistemul rusesc RB-341V Leer-3, care include trei UAV-uri Orlan-10, fusese deja observat în mod repetat în zona de conflict din estul Ucrainei. De asemenea, sistemul de război electronic RB-341V Leer-3 a apărut în investigațiile InformNapalm, pe baza datelor furnizate de OSCE, începând cu anul 2015, iar din 2018 până în 2020 a început să apară frecvent în rapoartele OSCE SMM. 

În ceea ce privește sistemul Navodchik-2, acesta a fost menționat în rapoartele militare privind din zona de conflict din Donbas o singură dată în aprilie 2017, când un UAV Granat-1, care face parte din acest sistem, a fost observat în apropiere de orașul ucrainean Svitlodarsk. Cu toate acestea, observarea acestui tip de UAV nu a putut fi considerată, la momentul respectiv, drept o dovadă relevanță pentru desfășurarea întregului sistem, deoarece aceste UAV sunt, de asemenea, capabile să funcționeze separat. 

De exemplu, în 2015, InformNapalm a precizat că UAV-urilor Granat-1 și Granat-2 sunt operate de unitățile forțelor de ocupație ruse din Donbas. 

Înainte de Donbas, Rusia a utilizat în mod activ Navodchik-2 la baza militară 102 din Armenia

Navodchik-2 a intrat în serviciul armatei ruse în 2014. A fost trimis imediat în Armenia la bază militară rusă 102 din orașul Gyumri. De atunci, orice rapoarte despre utilizarea acestui sistem atât în ​​mass-media rusească, cât și pe site-ul oficial al Ministerului rus al Apărării, se referă în principal doar la Armenia. Acest sistem a fost, de asemenea, menționat de mai multe ori în contextul exercițiilor pe teritoriul celei de-a 4-a baze militare a forțelor de ocupație ruse desfășurate în regiunea Cskhinvali din Georgia. 

Sistemul este alcătui din: o stație de comandă și control; UAV-uri de tip Granat-1, Granat-2, Granat-3 și Granat-4 (sistemul poate opera simultan șapte UAV-uri). Cel mai nou sistem rusesc Navodchik-2 a fost prezentat la expoziția de tehnică militară Armata-2019.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău