OSCE și ONU sunt gata să faciliteze negocieri cu guvernul din Belarus, afirmă Svetlana Tihanovskaia

  • 18 Martie 2021 14:33
OSCE și ONU sunt gata să faciliteze negocieri cu guvernul din Belarus, afirmă Svetlana Tihanovskaia

Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia face apel la negocieri cu guvernul țării sale, afirmând că Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Organizația Națiunilor Unite (ONU) sunt gata să-și asume rolul de mediatori, relatează joi agenția Reuters.

Cele două organizații "sunt pregătite să pună la punct o platformă și să acționeze ca mediatori, precum și să oblige regimul să negocieze", a afirmat Tihanovskaia într-o înregistrare video difuzată joi.

Într-o declarație scrisă separată difuzată tot joi de biroul său, Svetlana Tihanovskaia cere eliberarea deținuților politice și încetarea reprimării protestelor, ca precondiții pentru negocieri.

Continuarea protestelor din Belarus este necesară pentru a forța autoritățile să se așeze la masa tratativelor, notează în declarație opozanta belarusă.

Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania după ce în țara sa a început reprimarea protestelor declanșate de alegerile prezidențiale contestate din august anul trecut.

Belarusul se află într-o criză politică internă de la alegerile de la 9 august, în care Aleksandr Lukașenko a fost declarat învingător cu 80,1% din voturi. Alegerea lui Lukașenko, care se află la putere de 26 de ani, a fost percepută ca fiind marcată de fraude și a provocat luni de proteste de amploare, numeroase decese și peste 30.000 de arestări. Opoziția consideră că Svetlana Tihanovskaia este de fapt câștigătoarea alegerilor.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău