OSCE a constatat un număr record de încălcări ale armistițiului în estul Ucrainei

  • 15 Aprilie 2021 13:25
OSCE a constatat un număr record de încălcări ale armistițiului în estul Ucrainei

Misiunea de monitorizare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a constatat un număr record de încălcări ale armistițiului în estul Ucrainei, scena unui conflict cu separatiștii proruși, și a denunțat obstrucționările tot mai numeroase în calea activității observatorilor, informează joi AFP, potrivit Agerpres.


Kievul și insurgenții se acuză reciproc de mai multe săptămâni de înmulțirea confruntărilor, iar Moscova a desfășurat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, alimentând temerile privind declanșarea unei operațiuni militare de amploare.

"Numărul de încălcări înregistrate în timpul ultimelor două săptămâni a atins cel mai ridicat nivel de la începutul anului, fiind de trei ori mai ridicat" decât în urmă cu 15 zile, a anunțat OSCE într-un comunicat emis miercuri seara.

Misiunea desfășurată în zona de conflict a deplâns de asemenea "o creștere semnificativă a restricțiilor și obstacolelor asupra libertății sale de deplasare", subliniind că nouă zboruri ale dronelor sale cu rază de acțiune lungă au fost "afectate de interferențe".

Situația de pe front s-a deteriorat rapid la începutul anului, după ce armistițiul a fost respectat o perioadă excepțional de îndelungată în a doua jumătate a anului 2020.

Rusia a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina și în Crimeea, pe care a anexat-o în 2014. Ea a afirmat că este vorba de manevre militare determinate de agresivitatea NATO și a Ucrainei.

Guvernul ucrainean se teme că Moscova caută să provoace un casus belli pentru a încerca să justifice o operațiune armată.

Considerată de mulți susținătoarea separatiștilor, Rusia a avertizat că va sări în apărarea cetățenilor săi în cazul unei ofensive din partea Ucrainei. Rusia a acordat sute de mii de pașapoarte rusești în zonele aflate în mâinile rebelilor.

Din 2014, conflictul din estul Ucrainei a făcut peste 13.000 de morți și a determinat un milion și jumătate de oameni să ia calea refugiului.

Intensitatea luptelor a scăzut după semnarea acordurilor de pace de la Minsk, în 2015, însă reglementarea politică a conflictului bate pasul pe loc. A

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău