OSCAR 2022 | Cele 10 filme nominalizate la premiul suprem pentru cel mai bun lungmetraj

  • 25 Martie 2022 14:44
OSCAR 2022 | Cele 10 filme nominalizate la premiul suprem pentru cel mai bun lungmetraj

La finalul unui sezon cinematografic marcat de redeschiderea sălilor de proiecții și de o avalanșă de filme produse de platformele de streaming, 10 producții concurează duminică seară pentru a câștiga Oscarul la categoria "cel mai bun lungmetraj", recompensa supremă de la Hollywood, informează AFP, potrivit Agerpres.

Membrii cu drept de vot ai Academiei de film americane (AMPAS), instituția care atribuie premiile Oscar, au multe posibilități de alegere la cea de-a 94-a gală de decernare a acestor distincții, putând să își îndrepte preferințele spre un western sumbru și cu accente psihologice, o meditație japoneză asupra perioadei de doliu, un musical și un SF de proporții epice despre o planetă deșertică și viermi uriași.

Cu ocazia galei Oscar de duminică seară, jurnaliștii de la AFP au publicat recent o prezentare generală a celor 10 filme nominalizate la categoria "cel mai bun lungmetraj".

"Belfast"

Filmul "Belfast", filmul cel mai scurt și cel mai intim dintre producțiile nominalizate, inspirat de copilăria petrecută de regizorul Kenneth Branagh în perioada violențelor din Irlanda de Nord de la sfârșitul anilor 1960, a fost multă vreme considerat unul dintre favoriții ediției din acest an.


Regizorul a descris confruntările care distrugeau comunitățile catolice și protestante nord-irlandeze din perspectiva unui băiat de nouă ani, a cărui viață de zi cu zi și al cărui cartier liniștit sunt dintr-o dată bulversate de creșterea în intensitate a violențelor.

Personajul Buddy nu înțelege prea bine ce se întâmplă pe strada lui, dar un lucru era clar: el nu vrea să părăsească singurul loc din lume pe care l-a cunoscut vreodată și în care trăiesc toți prietenii lui.

Filmul "Belfast" a câștigat un număr respectabil de premii în acest sezon, dar pare să fi pierdut puțin din elan pe ultima linie dreaptă înainte de gala premiilor Oscar.

"CODA"

O altă dramă familială intimă, "CODA" spune povestea unei adolescente de liceu, Ruby, singurul membru fără deficiențe auditive dintr-o familie în care toți ceilalți membri - mama, tatăl și fratele mai mare - sunt surzi.


Lungmetrajul american este o adaptare de succes a producției franceze "La Famille Belier", dar, spre deosebire de pelicula originală, rolurile principale din acest remake sunt jucate de actori profesioniști care sunt cu adevărat surzi. Multe dintre dialoguri au loc în limbajul semnelor, pe care actrița care o interpretează pe Ruby, Emilia Jones, și regizoarea filmului, Sian Heder, l-au învățat cu ocazia realizării acestui proiect cinematografic.

Apreciat pentru reprezentarea autentică a acestui tip de handicap, filmul "CODA" a sedus și un număr tot mai mare de spectatori datorită încărcăturii sale emoționale și a complexității relațiilor pe care personajul Ruby le are cu familia sa, foarte iubitoare, dar complet dependentă de ea pentru a putea să interacționeze cu lumea înconjurătoare.

Deși nu era considerat un favorit până acum câteva săptămâni, "CODA" s-a impus treptat drept un potențial câștigător, după ce a obținut succesiv premiul pentru cea mai bună distribuție din partea Sindicatului actorilor americani (SAG) și premiul pentru cel mai bun film din partea Sindicatului producătorilor americani (PGA).

"Don't Look Up"

Parabolă sfâșietoare despre criza climatică, Don't Look Up" este incontestabil filmul care a aliniat în acest an cel mai mare număr de vedete în distribuția sa.


Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Jennifer Lawrence și Ariana Grande fac parte dintre vedetele care au interpretat personaje ce riscau să fie șterse de pe suprafața Pământului de o cometă care se îndrepta cu toată viteza spre planeta noastră, într-o indiferență cvasi-generală.

Filmul, regizat de Adam McKay, a fost unul dintre cele mai vizionate din istoria platformei de streaming Netflix, însă criticile sale acerbe privind pasivitatea societății noastre și incompetența liderilor politici au generat reacții împărțite în rândul spectatorilor.

"Drive My Car"

Cu o durată de aproape trei ore, drama japoneză "Drive My Car" este cel mai lung film nominalizat la această categorie, o producție lentă și subtilă despre durere și doliu, inspirată din trei nuvele publicate de celebrul scriitor Haruki Murakami.


"Drive My Car" i-a cucerit pe cinefili, obținând numeroase premii decernate de criticii de specialitate, și a confirmat că subtitrările nu mai reprezintă un obstacol la Hollywood, așa cum a demonstrat deja filmul sud-coreean "Parasite" în urmă cu doi ani, când a câștigat Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj.

Acest film regizat de Ryusuke Hamaguchi are toate șansele să se impună la categoria "cel mai bun lungmetraj internațional", dar pare să aibă totuși puține șanse să câștige Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj.

"Dune"

Veritabilă frescă SF de dimensiuni epice, "Dune" este campionul financiar al acestei ediții: acest film a obținut încasări de peste 400 de milioane de dolari în box-office-ul mondial, comparativ cu cele 200 de milioane de dolari obținute împreună de toate celelalte nouă pelicule nominalizate.


Conceput încă din start de regizorul Denis Villeneuve pentru a fi urmat de o continuare, "Dune" reia cu fidelitate intriga din primul roman din seria omonimă a scriitorului Frank Herbert, publicat în 1965.

În acea saga interplanetară, familii aristocrate și potentați fără scrupule se înfruntă pentru a controla "mirodenia", un misterios amestec indispensabil călătoriilor spațiale, dar care nu poate fi găsit decât pe o planetă inospitalieră, în întregime acoperită de nisipuri fierbinți și traversată de viermi uriași foarte periculoși.

"Dune" a fost nominalizat cu precădere în categorii tehnice (efecte speciale, decoruri, imagine, etc.) și suferă din cauza unui handicap important: nicio producție SF nu a triumfat până acum la Oscaruri de la crearea acestei gale în anul 1929, în pofida unor producții-fenomen, precum "2001: A Space Odyssey" și saga "Star Wars".

"King Richard"

Film biografic despre incredibila ascensiune a jucătoarelor de tenis Venus și Serena Williams, în care rolul tatălui și antrenorului celor două surori, Richard Williams, este interpretat de popularul Will Smith, este un lungmetraj ce poate fi considerat un cocktail câștigător, care a sedus un număr mare de spectatori.


Will Smith are o interpretare nuanțată într-un film care prezintă mai degrabă o familie excepțională decât realizările sportive ale surorilor Williams și care evită, totodată, multe clișee.

Dacă nu va triumfa în categoria "cel mai bun lungmetraj", "King Williams" are șanse mari să îi aducă un Oscar actorului Will Smith.

"Licorice Pizza"

Paul Thomas Anderson, scenaristul și regizorul aflat în spatele unor producții celebre, precum "There Will Be Blood" și "Boogie Nights", este unul dintre cineaștii adorați la Hollywood.


În cel mai recent film al său, el aduce un omagiu regiunii în care a copilărit, San Fernando Valley, la nord de Los Angeles, pe fundalul relației improbabile dintre o tânără cu o existență puțin cam haotică și un licean cu spirit de antreprenor.

Explorând o serie de cărți poștale retro din anii 1970, "Licorice Pizza" este un lungmetraj ce propune spectatorilor o colecție de scene ușor dezlânate, visătoare, nostalgice și luminate cu străluciri de neon, dar care, chiar și pentru fanii lui Paul Thomas Anderson, nu se ridică cu adevărat la nivelul filmelor sale precedente.

"Nightmare Alley"

Un alt film al unui cineast renumit care nu își respectă toate promisiunile, "Nightmare Alley" reușește totuși să îl atragă pe spectator în atmosfera unui circ macabru, grație unei regii îngrijite și pline de stil.


Însă acest film noir regizat de Guillermo del Toro, despre un mentalist care își folosește talentul pentru a escroca diverși clienți bogați, nu pare să aibă șanse să repete performanța precedentului film al cineastului mexican, "The Shape of Water", care a triumfat la gala Oscar din 2018.

"The Power of the Dog"

După prezentarea sa în luna septembrie la Festivalul de la Veneția, acest western sumbru și psihologic regizat de Jane Campion era considerat marele favorit la Oscarurile din 2022.


Adaptat după un roman de Thomas Savage, filmul "The Power of the Dog" aduce în scenă masculinitatea nocivă a unor cowboy incapabili să își asume sexualitatea în statul american Montana în anii 1920. Pelicula concurează la 12 categorii ale premiilor Oscar și a câștigat majoritatea trofeelor decernate de profesioniștii și criticii de la Hollywood.

Prin vedetele sale, în rândul cărora se remarcă actorul Benedict Cumberbatch, peisajele neozeelandeze grandioase, intriga sa plină de suspans și scenele tăcute dar pline de semnificații, acest film bifează toate căsuțele necesare pentru a deveni un mare câștigător la gala Oscar 2022.

Însă ritmul lui lent și ambiguitățile sale nu i-au impresionat pe unii dintre votanți. Or, procedura insolită de votare "preferențială" bazată pe mai multe tururi de scrutin utilizată la Oscarul pentru această categorie are tendința de a privilegia filmele consensuale, un detaliu care ar putea să îl coste victoria pe marele favorit.

"West Side Story"

Decizia lui Steven Spielberg de a regiza un remake al celui mai premiat musical din istoria galelor Oscar i-a lăsat perplecși pe mulți dintre cinefili în ziua în care celebrul cineast american a făcut acel anunț.


Și, deși filmul său a primit critici excelente după lansare, mulți își pun încă întrebări despre motivele pentru care legendarul regizor a făcut o astfel de alegere.

Fan al musicalului "West Side Story" încă din copilărie, Steven Spielberg a insistat pentru a păstra acest remake în cadrul său original, orașul New York din anii 1950. A avut totuși grijă să evite toate clișeele culturale din producția originală, angajând actori latino-americani și adăugând dialoguri în spaniolă, fără subtitrare.

Interpretarea Arianei DeBose, care a preluat legendarul personaj Anita, a fost salutată în unanimitate la Hollywood și ar trebui să îi aducă tinerei artiste Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol secundar, însă "West Side Story" figurează mai degrabă ca un outsider în cursa pentru câștigarea trofeului pentru cel mai bun lungmetraj. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău