Organizațiile umanitare nu vor putea face față în caz de război între Ucraina și Rusia

  • 09 Februarie 2022 19:27
Organizațiile umanitare nu vor putea face față în caz de război între Ucraina și Rusia

Organizațiile umanitare vor fi în incapacitatea de a răspunde nevoilor oamenilor dacă ar fi să izbucnească un război între Ucraina și Rusia, a declarat miercuri directorul ONG-ului Norwegian Refugee Council, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Cinstit vorbind, nu vom putea răspunde nici măcar la o parte dintre nevoile" create de un conflict între cele două țări, a declarat Jan Egeland, revenit după o săptămână din estul Ucrainei, în timpul unei teleconferințe la Geneva.

"Ar fi nebunie curată să începi pe acest pământ un nou război cataclismic", a declarat el în timpul acestei conferințe organizate de asociația jurnaliștilor acreditați la ONU, la Geneva (ACANU).

Chiar dacă se pregătesc pentru această eventualitate, organizația sa și altele ar fi în imposibilitatea de a răspunde la suferințele a circa 2 milioane de persoane, dintre care numeroase în vârstă, ce trăiesc de o parte și de alta a ceea ce ar deveni linia frontului.

Țările NATO sunt îngrijorate că Moscova - care a masat peste 100.000 de militari lângă frontieră - ar putea ataca Ucraina. Rusia neagă că ar avea o astfel de intenție, însă Moscova a anexat Peninsula Crimeea în 2014 și îi susține activ, din același an, pe separatiștii din estul Ucrainei, într-un conflict care s-a soldat până acum cu peste 13.000 de morți.

O invazie "ar fi o catastrofă mai rea ca în 2014", a atenționat Egeland. "Există două milioane de persoane pe o rază de 20 de kilometri de linia frontului. Ele vor fi lovite în minutele ce urmează declanșării ostilităților și forțate să plece", a subliniat el.

Jan Egeland a mai subliniat în ce măsură situația acestor oameni, deja "intolerabilă", din cauza bombardamentelor și lipsei de electricitate, pentru unii de ani de zile, va deveni "catastrofală în caz de război".

"Niciunul dintre decidenți nu va suferi, ei (civilii) sunt cei care vor suferi", a denunțat Egeland, atenționând totodată că "verdictul istoriei va fi foarte, foarte dur" pentru cei care ar declanșa războiul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău