Organizațiile neguvernamentale | Reforma fiscală reprezintă o nouă tentativă de amnistiere a capitalului obținut din surse dubioase
-
27 Iulie 2018 10:20
Un grup de organizațiile neguvernamentale își exprimă îngrijorarea și condamnă adoptarea proiectului de lege privind declararea voluntară a bunurilor și reforma fiscală. Organizațiile solicită președintelui Republicii Moldova să nu promulge legea adoptată. Totodată, cer Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale și Uniunii Europene să examineze acestei inițiative legislative din perspectiva compatibilității cu angajamentele internaționale și bilaterale asumate de Moldova în raport cu fiecare dintre parteneri, transmite IPN.
Într-o declarație făcută publică se spune că reforma fiscală reprezintă o nouă tentativă de amnistiere a capitalului obținut din surse dubioase. De asemenea, trezește suspiciuni prezentarea acestei măsuri drept un element a unei reforme fiscale ample fără o analiză de impact, care este obligatorie în astfel de situații.
„Se creează impresia că intenția amnistiei fiscale este camuflată după reforme fiscale, unele din ele multașteptate de business sau binevenite de cetățeni. Efectul amnistiei fiscale însă va fi unul de adâncire și încurajare a corupției, lucru pe care nu ni-l dorim ca și societate”, se spune în declarație.
Potrivit ONG-urilor, contrar recomandărilor FMI și ale BM, autoritățile au lansat o reformă cu consecințe imprevizibile pentru economia națională, dar și pentru relațiile cu finanțatorii externi.
„Riscul politic al facilităților fiscale multiple prevăzute de așa-numita „mica reformă fiscală”, nu este justificat decât în cazul în care, acestea ar avea drept scop, acoperirea amnistierii capitalului prevăzută de proiectul de lege nr. 284 (privind declararea voluntară a bunurilor) promovat în paralel și în regim de urgență în Parlament”, se mai spune în declarație.
Organizațiile reamintesc faptul că un proiect similar a fost propus în anul 2016, care a fost criticat dur atât de comunitatea de experți, societatea civilă, dar și de către organismele internaționale.
„Revenirea cu insistență la regimul de amnistiere a capitalurilor acumulate și nedeclarate, în pofida calificării negative din partea organismelor internaționale, reprezintă un indicator al promovării unor interese de grup infiltrate în mediul politic”, mai precizează organizațiile în declarație.
Organizații semnatare sunt Centrul Analitic Independent Expert-Grup, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Analiză Centrul de Analiză și Prevenire a Corupție, Centrul de Politici și Reforme, Institutul pentru Politici și Reforme Europene și Asociația Promo-LEX.