Organizațiile lui Alexei Navalnîi, la un pas de a fi interzise. Procurorii cer includerea lor pe lista entităților extremiste

  • 17 Aprilie 2021 10:35
Organizațiile lui Alexei Navalnîi, la un pas de a fi interzise. Procurorii cer includerea lor pe lista entităților extremiste

Organizațiile lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, ar putea fi declarate extremiste și prin urmare, interzise. O cerere în acest sens a fost înaintată vineri de Parchetul rus către un tribunal din Moscova, scrie Digi24.ro

Este vorba despre Fondul de Luptă împotriva Corupției (FBK) și de birourile regionale pe care le are deschise Alexei Navalnîi.

Procurorii susțin că, sub acoperirea unor sloganuri liberale, organizațiile lui Alexei Navalnîi contribuie de fapt la crearea unor condiții favorabile destabilizării situației sociale și socio-politice. „Obiectivele reale ale activității lor vizează crearea condițiilor pentru a schimba fundamentul ordinii constituționale, inclusiv utilizarea scenariului unei revoluții colorate”, se arată în comunicatul procurorilor ruși, potrivit Agerpres.

Drept urmare, Parchetul rus vrea ca organizațiile liderului opoziției să fie trecute pe lista grupărilor teroriste și extremiste, unde în prezent sunt incluse 33 de entități.

Starea de sănătate a lui Alexei Navalnîi se degradează

Alexei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, execută în prezent o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare într-un dosar referitor la o fraudă datând din 2014. Opoziția și cancelariile occidentale consideră însă că dosarul a fost doar un pretext pentru încarcerarea sa.

Alexei Navalnîi a anunțat la 31 martie că încetează să accepte hrana și începe greva foamei în semn de protest față de condițiile de detenție, acuzând administrația penitenciară că îi refuză accesul la un medic, deși suferă de o dublă hernie de disc, potrivit avocaților săi.

Opozantul a declarat că administrația penitenciară îl amenință că îl va alimenta cu forța. El a pierdut aproape 20 de kg de când a fost transferat la închisoarea din Pokrov, în februarie.

Citiți și: Alexei Navalnîi a început să vorbească cu dificultate. Soția lui l-a vizitat la închisoare și se arată îngrijorată pentru starea lui

Regimul Putin intensifică represiunea împotriva opoziției

Represiunea judiciară împotriva opoziției s-a intensificat și mai mult în perioada recentă. Un tribunal rus l-a condamnat vineri la doi ani de închisoare cu executare pe un colaborator al lui Navalnîi care lucra pentru FBK, pentru publicarea a două tweet-uri considerate „extremiste”, relatează agenția France-Presse.

Avocata Liubov Sobol, de asemenea colaboratoare a lui Navalnîi, a primit o pedeapsă cu suspendare, fiind acuzată de violarea domiciliului unui presupus agent FSB.

Poliția rusă a efectuat miercuri percheziții la redacția unei publicații studențești și la domiciliul a patru dintre redactorii săi, care realizaseră un film despre represaliile împotriva susținătorilor lui Alexei Navalnîi.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău