Organizații de media își exprimă îngrijorarea față de decizia CSE prin care a suspendat licența de emisie alte șase posturi de televiziune, în timp ce unii comentatori politici justifică decizia

  • 30 Octombrie 2023 16:34
Organizații  de media își exprimă îngrijorarea față de decizia CSE prin care a suspendat licența de emisie alte șase posturi de televiziune, în timp ce unii comentatori politici justifică decizia

Câteva organizații nonguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea față de decizia Comisei pentru Situații Excepționale prin care a suspendat licența de emisie alte șase posturi de televiziune. Într-o declarație comună, ONG-urile atrag atenția că dispoziția CSE nu conține niciun argument sau referințe la „motivele serioase, convingătoare, justificate și probate corespunzător”. Unii comentatori politici spun însă că măsurile autorităților sunt corecte, întrucât au menirea de a proteja spațiul informațional, transmite Radio Chișinău.

Într-o declarație comună, patru ONG-uri de media își arată îngrijorarea în raport cu perpetuarea practicilor de suspendare a licențelor posturilor de televiziune, în lipsa unor explicații extinse. Este vorba de o lipsă de transparență, a precizat pentru Radio Chișinău, managera de program din cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent, organizație semnatară a declarației, Cristina Durnea.

„Principala problemă aici este că atât publicul general, societatea civilă, în special ONG-urile de media, pur și simplu sunt privați de posibilitatea de a analiza dacă aceste măsuri sunt într-adevăr justificate. Pentru că fără niște argumente clare comunicate de către autorități, noi nu putem să facem acest lucru”, a declarat Cristina Durnea.

În același timp, analistul Anatol Țăranu spune că orice intervenție în zona funcționării libere a presei comportă anumite riscuri, dar perioada actuală impune aceste măsuri care, în opinia sa, sunt justificate și care au menirea să protejeze spațiul informațional al Rep. Moldova.

 „…deoarece cu adevărat asistăm la o implicare foarte activă a Federației Ruse în ceea ce privește viața electorală a Rep. Moldova, iar aceste lucru este inadmisibil”, spune Anatol Țăranu.

La solicitarea Serviciului Informații și Securitate, Comisia pentru Situații Excepționale a decis suspendarea licențelor pentru șase posturi de televiziune asociate cu oligarhii Vlad Plahotniuc și Ilan Șor pe durata stării de urgență. Este vorba de Publika TV, Prime TV, Canal 2, Canal 3, Orizont TV și ITV. Din 2022 și până în prezent, în total, 12 posturi TV au rămas cu licențe suspendate prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău