Organizația Mondială a Sănătății afirmă că se pregătește pentru posibile ''atacuri chimice'' în Ucraina

  • 07 Aprilie 2022 16:14
Organizația Mondială a Sănătății afirmă că se pregătește pentru posibile ''atacuri chimice'' în Ucraina

Directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, a declarat joi că Organizația Mondială a Sănătății se pregătește pentru posibile "atacuri chimice" în Ucraina, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

"Având în vedere incertitudinile situației actuale, nu există asigurări că războiul nu se va înrăutăți", a afirmat Hans Kluge, într-un comunicat transmis jurnaliștilor din Liov, Ucraina.

"OMS ia în considerare toate scenariile și își face planuri pentru diferite situații care ar putea afecta oamenii din Ucraina, de la continuarea acțiunilor soldate cu victime în masă, până la atacuri chimice", a afirmat el, fără a oferi alte detalii.

Oficiali occidentali și-au exprimat în mod repetat temerile că Rusia ar putea folosi arme chimice și biologice în Ucraina, existând riscul ca efectele să fie resimțite și în afara granițelor țării.

Ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul, fără a oferi dovezi, că ar planifica un atac chimic împotriva propriilor cetățeni pentru a acuza Moscova că folosește arme chimice în invazia din Ucraina, lansată pe 24 februarie.

În același discurs, care a fost amânat din cauza unei alerte de raid aerian la Liov, Kluge a afirmat că Organizația Mondială a Sănătății își coordonează eforturile cu Uniunea Europeană pentru a tria pacienții care sosesc din Ucraina și pentru a aranja ca aceștia să fie trimiși pentru tratament în Europa.

El a afirmat că OMS a livrat deja peste 185 de tone de echipament medical în Ucraina și că alte 125 de tone sunt pe drum.

O bază de date a OMS a arătat că de la începerea invaziei au avut loc 91 de atacuri asupra infrastructurii sanitare din Ucraina care s-au soldat cu 73 de morți, fără a menționa cine este responsabil pentru aceste atacuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău