Orașul Glodeni în carantină | Primarul afirmă că a aflat din presă despre aplicarea unui regim special în localitate

  • 16 Aprilie 2020 14:08
Orașul Glodeni în carantină | Primarul afirmă că a aflat din presă despre aplicarea unui regim special în localitate

Acum două zile, orașul Glodeni a fost plasat în carantină. Primarul afirmă că a aflat din presă despre aplicarea unui regim special. Experții din domeniul administrării publice dau vina pe legislația ambiguă care nu definește clar atribuțiile și rolurile în gestionarea crizei pandemice.

La Glodeni, carantina a fost instituită pe 14 aprilie. Chiar dacă se vorbea despre posibilitatea impunerii unor restricții, primarul Stela Onuțu a aflat despre aceasta cu o zi înainte, din anunțul televizat al prim-ministrului. Totuși situația s-a mai limpezit și în acest moment toate instituțiile conlucrează pentru a depăși criza.

În oraș au fost înregistrate peste 40 de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Faptul că nu s-a așteptat atingerea nivelului de 1% din populație, este unul bun, consideră Stela Onuțu, pentru că fluxul mare de persoane din ajunul sărbătorilor de Paști ar fi făcut să explodeze lanțul contaminărilor care, în prezent, este urmărit cu atenție. Focarul a izbucnit la spitalul din localitate.

„Luând în considerare provocările care ne așteaptă de sărbătorile, e binevenită carantina, oricât de dură ar fi. Doamne ferește, dacă ne trezeam cu un focar mai extins după sărbători. Infecția se răspândește cu pași mari, iată de ce acțiunea dată e binevenită. Ne străduim să menținem calmul.”

Stela Onuță atrage atenția și la presiunea pe care o resimt bugetele locale din cauza crizei, mai ales primăriile care nu au fonduri de rezervă sau cele rurale.

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale, Viorel Furdui susține că există foarte multe confuzii la nivel legislativ care ar trebui concretizate. Pe de o parte, primarii sunt și președinți ai comisiilor locale pentru situații excepționale și pot decide instituirea regimului de carantină, pe de altă parte comisia națională este mai importantă ierarhic. Faptul că un oraș a fost plasat în carantină fără consultarea sau măcar coordonarea cu primăria, ridică semne de întrebare, totuși Viorel Furdui tinde să creadă că e vorba doar de o scăpare, nu de o intenție cu substrat politic.

„Toți primarii au fost anunțați că decizia de instituire a carantinei le aparține anume lor. Comsia națională, având un statut mai înalt, tot poate decide. După ce trecem de această năpastă, trebuie să facem ordine, să vedem cine și ce atribuții are.”

La Glodeni au decedat trei persoane infectate cu coronavirus. Una care suferea de mai multe maladii a murit la domiciliu.

Carantina va ridicată după ce nu se va mai înregistra niciun caz de COVID-19 timp de 14 zile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău