Viitoarea dezvoltare a orașului depinde de realizarea acestei conexiuni, dar și de rapiditatea cu care aceasta este realizată. Orice întârziere va mări decalajul nostru față de orașe mai bine dezvoltate din regiune sau din această parte a Europei“, spun pentru ZF reprezentanții Primăriei Oradea.
Oradea a dat dovadă în ultimii ani că un oraș din România se poate ridica la standardele europene, însă, și de această dată autoritățile locale se uită la ceea ce se întâmplă în afară și vor să ia exemplul celor din străinătate.
Reprezentanții Primăriei Oradea spun că un astfel de proiect este viabil așa cum au fost și proiecte similare implementate în Danemarca, Estonia sau Germania.
Oradea se uită la ce se întâmplă în afară, însă adaptează proiectul la contextul local, iar reprezentanții primăriei sunt de părere că dacă conectivitatea orașului nu va fi îmbunătățită, dezvoltarea orașului, dar și a județului, va stagna.
„Activitatea companiei aeriene locale ar urma să fie finanțată din subscripții publice, sponsorizări și donații provenite din partea companiilor locale care vor dori să sprijine acest proiect. Valoarea exactă va fi determinată de un business plan, dar poate mai important de noile condiții de pe piața, extrem de grav afectată de pandemie, industriei aviației. Multe din regulile normale ale acestui sector s-au înrăutățit sau dispărut, fiecare furnizor sau actor al industriei încercând să limiteze potențialele pierderi.“