Ora de vârf | Vlad Țurcanu: Teama mea e că am putea asista la un nou proiect Kozak

  • 09 Martie 2017 19:59
0%
00:00:00
00:00:00

În cazul trecerii la sistemul de vot uninominal există riscul ca partidele să fie înlocuite prin grupuri de influență, atenționează comentatorul politic Vlad Țurcanu.

El a explicat în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău că după scoaterea din prim-planul politicii a PLDM și PL electoratul pro-european a rămas fără reprezentare în Parlament.

„Mulți  dintre cetățenii care au pledat pentru parcursul european nu-și regăsesc reprezentanții lor în Parlament și își îndreaptă  simpatiile către niște partide extraparlamentare, cum ar fi PPDA și PAS. Acestea încearcă acum, într-o luptă inegală cu puterea să se consolideze. Dar dacă se materializează proiectul votului uninominal, atunci misiunea acestora va fi extrem de grea… Există riscul ca partidele să fie înlocuite prin grupuri de influență. Adică oricum deputații aleși prin sistem uninominal vor trebui la un moment dat să creeze coaliții, grupuri parlamentare, dar umbrelele sub care s-ar situa ei vor fi de origine obscură, neclară, nebuloasă. Va fi un haos controlat din umbră de anumite grupuri de influență. Modificarea sistemului politic va fi atât de profundă încât consecințele sunt incalculabile”, a declarat Vlad Țurcanu.

O altă problemă a votului uninominal este că acesta va afecta nu doar partidele, dar și interesele naționale ale RM, subliniază fostul consilier prezidențial Vlad Turcanu. El și-a exprimat temerea că viitoarea schemă electorală ar putea cuprinde și elemente transnistrene, de pe un teritoriu necontrolat de R. Moldova.

„Intervine o întrebare logică: nu au dreptul cetățenii din stânga Nistrului la vot? Ba da, dar în ce fel de circumscripții uninominale pe un teritoriul pe care nu-l controlăm? Cum rămâne cu principiile discutate în anii 2000 – de democratizare, demilitarizare și decriminalizare a regiunii? Teama mea e că am putea asista la un nou proiect Kozak, dar introdus pe ușa din spate, indirect. Și să ne trezim că nu R. Moldova alipește Transnistria, ci Transnistria alipește la ea R. Moldova, anulând-se de fapt toate obiectivele decise în 1991, când a devenit republică suverană”, a declarat Vlad Țurcanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău