Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Vizita la Chișinău a vicepreședintelui Comisiei Europene, Joseph Borell, este de bun augur pentru deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova la comunitatea europeană

  • 02 Octombrie 2023 16:15
Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Vizita la Chișinău a vicepreședintelui Comisiei Europene, Joseph Borell, este de bun augur pentru deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova la comunitatea europeană

Vizita la Chișinău a vicepreședintelui Comisiei Europene, Joseph Borell, este de bun augur pentru deschiderea negocierilor de aderare a Rep. Moldova la comunitatea europeană, este de părere comentatorul Ion Tabârță. Faptul că agenda deplasării nu a fost anunțată din timp pentru mass-media, denotă faptul că nu s-a permis manipularea sau dezinformarea vizitei oficialului european, a adăugat analistul în cadrul emisiunii „Ora de Vârf”.

„Această vizită s-a axat pe subiectul deciziei pe care trebuie să o ia Uniunea Europeană cu privire la începerea procesului de aderare cu Rep. Moldova. Pentru că, la această vizită am văzut că a asistat și ministrul de Interne, Dl. Efros. S-a vorbit despre misiunea civilă de asistență a Uniunii Europene care vine să acorde acel suport Rep. Moldova. S-a mers, cred că, toată agenda sau toate cele nouă condiționalități cu acțiunile care  reies în implementarea lor. Sub 40 de acțiuni, și cred că s-a luat pas cu pas, la ce etapă suntem, unde suntem, și probabil ce soluții are Rep. Moldova, dar și cu ce suport poate veni UE pentru a ajuta Rep. Moldova în a implementa mai eficient, în a accelera acest proces de implementare. Faptul că a venit este un semn bun”, a spus Tăbârță.

În cadrul acestei vizite, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, și Ministrul de Interne, Adrian Efros, au semnat pe 29 septembrie, la Chișinău Acordul privind statutul Misiunii de Parteneriat a UE în Rep. Moldova.

Șeful diplomației europene a avut o întrevedere în aceeași zi cu președinta Maia Sandu. Dialogul oficialilor a vizat procesul de aderare a Rep. Moldova la UE, situația de securitate din regiune și consolidarea capacităților autorităților de la Chișinău de a face față amenințărilor la adresa securității naționale, potrivit comunicatului transmis de administrația prezidențială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău