Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Republica Moldova și Ucraina trebuie să fie decupate de la sistemul energetic post-sovietic” (Audio)

  • 23 Iulie 15:00
0%
00:00:00
00:00:00

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, se află într-o vizită de lucru la București, unde participă la cea de-a 5-a reuniune a Parteneriatului Transatlantic pentru Cooperare în domeniul energiei și climei (P-TECC).  Ministrul Parlicov va vorbi despre provocările și diversificarea resurselor energetice în cadrul unui panel de discuții intitulat „Propulsarea tranziției energetice, prin valorificarea resurselor și extinderea investițiilor”.   

În acest context, comentatorul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău, a subliniat necesitatea integrării Republicii Moldova și Ucrainei în sistemul energetic european pentru a asigura securitatea și independența energetică a acestor țări:

„Acest parteneriat Transatlantic pentru domeniul energiei și a climei, e o reuniune de state din care fac parte 22 de țări europene și aceste state vor să se întrunească în această platformă internațională, pentru a găsi cât mai multe oportunități de a-și construi relațiile energetice. Cu atât mai mult, reuniunea în cadrul acestei platforme este acum actuală și o bună parte din statele europene au început să se gândească cum să-și remodeleze formatul energetic în care funcționează. Desigur că noi avem nevoie de această reconstrucție a statului ucrainean, noi știm foarte bine că la sistemul energetic, atât la sistemul gazoduct, cât și la sistemul electroenergetic, Rep. Moldova era parte a sistemului energetic ucrainean, care de fapt era parte a sistemului energetic post-sovietic. Acum trebuie reconstruit acest sistem, să fie unul unic la nivel european și se merge în această direcție. Însă statele precum Rep. Moldova și Ucraina trebuie să fie decupate de la sistemul energetic post-sovietic, pe care Federația Rusă încearcă să-l mențină pentru a fi și un instrument de menținere geopolitic a acestor state în zona lor de influență și desigur aceste state trebuie încadrate în sistemul energetic european”, a menționat Ion Tăbârță.

Evenimentul, care se desfășoară pe 23 și 24 iulie, reunește lideri din sectorul public și privat din Europa și SUA pentru a discuta măsuri de consolidare a securității energetice regionale și strategii de sprijinire a reconstrucției sectorului energetic al Ucrainei.

De asemenea, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va explora oportunitățile pentru firmele americane de a intra pe piața energetică din R.Moldova, în discuții cu subsecretara Departamentului de Comerț al Statelor Unite, Marisa Lago.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
21
Mon
21
Tue
22
Wed
21
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău