Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Pentru a trece la o nouă etapă în relația cu Uniunea Europeană, Republica Moldova trebuie să îndeplinească între 80 și 90 la sută din condiționalitățile înaintate de instituțiile europene

  • 04 Septembrie 2023 17:40
0%
00:00:00
00:00:00

Decizia de deschidere a negocierilor de aderare la UE pentru Rep. Moldova oscilează între criteriul tehnic, implementarea reformelor și cel politic, o anumită conjunctură internațională favorabilă, consideră analistul politic Ion Tăbârță. Aceasta a declarat în cadrul emisiunii ”Ora de Vârf”, de la Radio Chișinău că pentru a trece la o nouă etapă în relația Rep. Moldova cu Uniunea Europeană, țara noastră trebuie să îndeplinească între 80 și 90 la sută din condiționalitățile înaintate de instituțiile europene. El consideră că guvernarea de la Chișinău depune eforturi pentru îndeplinirea criteriilor tehnice, dar înregistrează și restanțe în special în domeniul reformării justiției și combaterii corupției.

”Noi trebuie să îndeplinim, dacă nu în totalitate cel puțin 80-90% din condiționalități pentru ca să existe un substrat puternic pentru a primi un vot favorabil deschiderii negocierilor. Dacă nu vom îndeplini aceste criterii tehnice, și avem cazul Georgiei, niciodată nu vom primi un răspuns de ”Da”. Acum cred că decizia este între aspectele tehnice și politice. Guvernarea depune eforturi pentru a realiza condiționalitățile tehnice. Unele le-a realizat, în cazul altora patinează. Reforma justiției, combaterea corupției- anumite lucruri au evoluat, însă aceasta evoluție nu este neapărat pe măsura așteptărilor,. Cea mai mare problemă- nu avem nicio garanție ca este vorba de o reformă autentică. Guvernarea fie că nu a avut viziune, fie că nu a avut capacități însă unele lucruri puteau fi făcute mult mai hotărât. Pentru a scăpa de anumite persoane din sistem cred că ar fi fost necesar să avem un act la lustrației în 2021, la fel cum se face în prezent cu excluderea Partidului Șor. O serie de persoane ar fi fost excluse din start din sistem și atunci probabil și rezistența lor nu ar fi fost atât de puternică. Dar, într-adevăr misiunea este una destul de complicată, de a reforma justiția, nu doar în Rep. Moldova, dar în orice altă țară”, a declarat Ion Tăbârță

Amintim că în iunie 2023, Rep. Moldova a primit statutul de țară candidată la aderare, iar Comisia Europeană a formulat nouă condiționalități pentru a trece la următoarea etapă, a negocierilor, în procesul de integrare europeană. Trei dintre acestea au fost deja îndeplinite, în implementarea celorlalte atestându-se progrese semnificative, susține ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Speranțele atât la Chișinău cât și la Bruxelles sunt ca până la sfârșitul acestui an, țările blocului comunitar să aprobe deschiderea negocierile de aderare pentru Rep. Moldova.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău