Ora de Vârf | Ion Tăbârță: moștenirea problemelor din trecut a creat dificultăți în funcționarea instituțiilor statului și a justiției în Republica Moldova

  • 22 Iunie 2023 18:11
Ora de Vârf | Ion Tăbârță: moștenirea problemelor din trecut a creat dificultăți în funcționarea instituțiilor statului și a justiției în Republica Moldova

Îndeplinirea celor nouă recomandări formulate acum un an de Comisia Europeană odată cu acordarea statutului de țară candidată la aderare pentru Rep. Moldova va fi complicată, crede analistul Ion Tăbârță. El a menționat în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” că moștenirea problemelor din trecut a creat dificultăți în funcționarea instituțiilor statului și a justiției în Republica Moldova. Până în acest moment avem înregistrate rezultate bune în reforma justiției, îmbunătățirea codului electoral și lupta împotriva corupției, apreciază Ion Tăbârță.

„Va fi complicat să îndeplinim cele nouă recomandări, pentru că trebuie să recunoaștem, o serie de angajamente, unde trebuie să facem reforme sau avem de realizat mai multe activități, sunt complexe. Avem nouă angajamente, primul angajament se referă la reforma justiției, al doilea la implementarea recomandărilor OSCE, Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului și Comisiei de la Veneția privind codul electoral, trei combaterea corupției, patru deoligarhizare, cinci combaterea criminalității organizate, șase reforma administrației publice, șapte gestionarea finanțelor publice, opt cooperarea cu societatea civilă și nouă, ultima, protecția omului.

 Au fost realizate în totalitate trei din ele, anume angajamentul doi, opt și nouă, probabil cele mai lesne de realizat. În mod special, ne referim la implementarea modificărilor ce țin de legislația electorală, aici am avut doar o singură acțiune de realizat. Trebuia să fie elaborat un proiect de lege, care să suplinească lacunele care existau în legislația. Trebuia doar să existe voință politică. Voință a existat... .

Este clar că pe trei domenii avem rezultate bune, alte trei domenii, cum ar fi reforma justiției, combaterea corupției și lupta împotriva crimei organizate, mai degrabă, nu au  înregistrat progrese semnificative și unele dintre ele cum ar managementul finanțelor publice, reforma administrației publice, încă nu au fost realizate suficient, încât să spunem că condiționalitățile au fost îndeplinite. Putem recunoaște voința politică, cu toate că statul era foarte la nivelul de jos. Moștenirea lui Plahotniuc și a lui Dodon au lăsat o situație dezastruoasă în cadrul instituțiilor statului și în ceea ce privește funcționalitatea justiției din Rep. Moldova.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău