Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Miza alegerilor prezidențiale este una foarte mare

  • 29 Octombrie 2020 17:01
0%
00:00:00
00:00:00

Miza alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie este una foarte mare, deși în Republica Moldova, un stat parlamentar, șeful statului nu are foarte multe atribuții. Analistul politic Ion Tăbârță, a declarat în emisiunea „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău că această miză este legată de caracterul personal pe care-l poartă instituțiile politice în Republica Moldova.

„Miza este una foarte mare, cu toate că dacă analizăm competențele președintelui în conformitate cu constituția, parcă nu ar trebui să fie așa. Dar noi încă suntem un stat care se află încă în proces de constituire a unei culturi politice democratice, a instituțiilor de stat. La noi, multe instituții,  în special cele politice, poartă încă acest caracter personal. Faptul că dacă noi vom avea în fruntea Republicii Moldova, un președinte cu anumite atribuții, dar care nu va putea acționa cum acționează actualul șef al statului și asta pentru că Guvernul și Parlamentul  prin intermediul PSRM îi deleagă benevol această putere. Cu toate că putem să avem un președinte ca Nicolae Timofti care nu a fost un președinte activ, jucător. Însă un președinte credibil, cu o imagine bună, cu toate competențele sale, cu toate că posibil politicul intenționat îl va limita în aceste acțiuni, poate să fie un personaj în care cetățenii Republicii Moldova să aibă încredere în acea schimbare, în acele schimbări politice pozitive de care Republica Moldova are nevoie”, a declarat Ion Tăbârță. 

Analistul mai crede că principala necunoscută a acestui scrutin este pandemia de COVID-19 și dacă unii politicieni nu vor încerca să o utilizeze pentru a-și crește scorul electoral.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău