Ora de Vârf | Ion Tăbârță: În prezent are loc o resetare a relației transatlantice, iar state ca Rep. Moldova și Ucraina nu vor mai fi lăsate pe din afară

  • 23 Octombrie 2023 17:32
0%
00:00:00
00:00:00

Declarația comună a Summit-ului Uniunea Europeană – Statele Unite, de la sfârșitul săptămânii trecute, în care liderii UE și SUA reafirmă și sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova denotă faptul că în prezent are loc o resetare a relației transatlantice, iar state ca Moldova și Ucraina, nu vor mai fi lăsate pe dinafară atunci când se va aborda problema securității pe continentul european, a opinat analistul politic Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

„Rep. Moldova este văzută ca un stat în care poate fi construită democrația, ceea ce este foarte important. Noi cumva pierdem de foarte multe ori în aceste aspecte fundamentale, și anume în ceea ce ar reprezenta democrația. Totodată, cred că partenerii occidentali au tras și niște concluzii dureroase din precedentele abordări a problemelor securității pe continentul european. Spre exemplu Rep. Moldova și Ucraina, state care își doresc o perspectivă europeană, au fost lăsate pe din afară. Unul dintre motivele de bază de ce au fost lăsate pe dinafară a fost Federația Rusă, că astfel ar fi domolită. Însă ce nu au luat în calcul partenerii noștri occidentali, este că Federația Rusă a abordat aceste state ca zonă de influență a ei geopolitică. Faptul că aceste state nu au fost acceptate în UE mai degrabă a fost o greșeală. Dacă aceste state erau membre a UE de acum 10-15 ani în urmă atunci astăzi, cred că nu am fi avut aceste evenimente drastice, durerioase de pe continentul european”, a declarat Ion Tăbârță, pentru Radio Chișinău.

Președintele american, Joe Biden, s-a întâlnit vineri, la Casa Albă, cu Charles Michel, președintele Consiliului European, și cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, în cadrul Summit-ului UE-SUA, liderii reafirmând, în contextul tensiunilor geopolitice, angajamentele de avansare a parteneriatului transatlantic, în materie de apărare și la nivel comercial, precum și de susținere a națiunilor partenere, inclusiv a Republicii Moldova.

 „Consiliul European a decis în iunie să acorde statut de țară candidată Republicii Moldova. Vom continua să susținem Republica Moldova pentru contracararea provocărilor cu care se confruntă ca efect al agresiunii ruse împotriva Ucrainei și în eforturile de aplicare a reformelor pe parcursul european”, subliniază Charles Michel, Ursula von de Leyen și Joseph Biden.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău