Ora de Vârf | Ion Tăbârță: În pofida dramelor deportărilor sovietice, multă lume elogiază trecutul sovietic și comunismul, iar unii politicieni încearcă să dea alte conotații acelor evenimente tragice
-
06 Iulie 2021 17:10
În pofida dramelor deportărilor sovietice, care au afectat mii de familii de basarabeni care au fost ridicate și duse în Siberia și Kazahstan, multă lume elogiază trecutul sovietic și comunismul, iar unii politicieni încearcă să dea alte conotații acelor evenimente tragice, a subliniat comentatorul politic Ion Tăbârță, invitat în cadrul emisiunii „Ora de vârf”, de la Radio Chișinău.
Din păcate, la noi nu se vorbește despre realități. O bună parte din societatea noastră vrea, pur și simplu, să șteargă această pagină tristă, această pagină neagă din istoria poporului nostru. Ei elogiază trecutul sovietic și intenționat nu spun despre tragediile acestui teritoriu. Dacă ne uităm în manualele de istorie din URSS scrise în acea perioadă, ni se vorbește despre economie planificată, industrializare, dezvoltarea orașelor, însă nu se vorbește nimic sau foarte puțin despre această pagină neagră din istoria poporului nostru. Și, din păcate, același lucru fac o bună parte din politicienii noștri și scopul lor este să ne mențină în tiparele ideologice, din punct de vedere istoric, din perioada sovietică. La noi, orice sărbătoare are dublă semnificație: 9 mai este în toată Europa zi de comemorare, la noi este sfârșitul „Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, 28 august tot se spune că este zi a „eliberării”. Și sunt multe interpretări bazate pe falsurile din perioada sovietică. De acest lucru sunt vinovați politicienii, în primul rând. Pentru a obține dividende electorale, ei merg pe aceste tipare sovietice. Și au și o sursă de inspirație foarte bună – propaganda rusească, care menține tot ce înseamnă memoria Uniunii Sovietice și ideologia Războiului Doi Mondial.
Astăzi se împlinesc 72 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia. În 1949, regimul sovietic comunist a deportat zeci de mii familii de țărani basarabeni, în cel de al doilea val de deportări din RSSM.
Populația Basarabiei a fost supusă deportărilor în repetate rânduri, cei mai mulți fiind ridicați în 1941, 1949 și 1951. Deportările au fost unul din instrumentele de teroare ale regimul comunist, mulți oameni fiind arestați fără motiv, executați, sau supuși foametei organizate. Scopul deportărilor staliniste a fost intenția de a schimba componența etnică a teritoriilor ocupate de URSS, precum și intimidarea populației în vederea fortificării ideologiei comuniste.