Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Este nevoie de o mai mare mobilizare a cetățenilor pentru a nu permite ca legitimitatea referendumului să fie contestată (Audio)
-
16 Iulie 17:08
La referendumul din toamnă este nevoie de o mai mare mobilizare a cetățenilor pentru a nu permite ca legitimitatea acestuia să fie contestată, susține analistul politic Ion Tăbârță, comentând rezultatele sondajului IRI, care arată că 53% dintre cetățenii Rep. Moldova ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană. Implicarea diasporei este crucială, dar avem nevoie și de o mobilizare majoră în interiorul țării, în contextul în care „partidele de stânga vor face tot posibilul pentru a compromite acest referendum”, a declarat comentatorul în emisiunea „Ora de vârf” de la Radio Chișinău
„Totuși, 36% contra este destul de mult, 53% este destul de puțin, de aceea noi avem nevoie de o mobilizare foarte mare, pentru că, dacă în interiorul țării spre exemplu va fi mobilizare mică, și chiar dacă va fi un vot pozitiv, cel de 53% va fi contestat, va fi contestată legitimitatea referendumului (…). Vor fi niște campanii mediatice pentru a scădea legitimitatea acestui referendum, de aceea noi avem nevoie de o mobilizare, și apropo aici este un factor foarte important, chiar din cei care au spus că vor vota sau vor vota în contra, trebuie de văzut câți din ei vor boicota, că eu nu exclud că din cei care sunt de centru, așa mai moderat, au spus da, vom merge, dacă anumiți lideri ai partidelor politice în contextul de atunci vor face apel să nu meargă, sau se va crea un for negativ față de doamna președinte, față de guvernare, atunci nu exclud să mărească această rată a absenteismului sau a celor care intenționat vor boicota. Însă, este de așteptat ca din toamnă să se întețească campaniile de dezinformare, de discreditare a referendumului, la sigur vom avea anumite provocări”.
Cercetarea mai arată că numărul celor care au exprimat o probabilitate de a merge la vot la referendumul pentru integrarea europeană a scăzut de la 81% în ianuarie-februarie la 79 la sută în mai-iunie, iar al celor care au declarat că cel mai probabil nu vor participa, dimpotrivă, a crescut cu un procent, de la 11 la 12 la sută.
Sondajul IRI a fost realizat în perioada 23 mai – 13 iunie, pe un eșantion de 1 225 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/- 2,8%.