Ora de Vârf | Ion Tăbârță, despre sancțiunile împotriva Marinei Tauber: Decizia Statelor Unite reprezintă un sprijin important pentru Republica Moldova (Audio)

  • 26 Februarie 15:07
0%
00:00:00
00:00:00

Sancțiunile din partea SUA și a altor țări împotriva deputatei Marina Tauber, a altor entități și persoane care subminează suveranitatea Rep. Moldova și statul de drept în favoarea Kremlinului, reprezintă un sprijin important pentru Rep. Moldova. Acestea sunt foarte importante mai ales în contextul în care în R. Moldova sistemul de justiție este încă nefuncțional, nu dispune deocamdată de capacitate de pedepsire și sancționare din interior, susține analistul politic Ion Tăbârță în cadrul emisiunii ”Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

Analistul politic Ion Tăbârță a comentat anunțul Statelor Unite care au decis la sfârșitul săptămânii trecute sancționarea deputatei Marina Tauber pentru sprijinirea oligarhului fugar condamnat Ilan Șor în încercările de subminare a democrației și a proceselor electorale din Rep. Moldova în interesele Moscovei prin cumpărare de voturi.

„Aceste persoane acum acționează constituent împotriva statului nostru. Se încercă a submina ordinea social-politică din Rep. Moldova. Avem diferite acțiuni de destabilizare. Am avut testarea de diferite scenarii, în special în unitatea autonomă găgăuză. Desigur, asta în perspectiva următoarelor scrutine electorale  esențiale pentru perspectiva și viitorul geopolitic al Rep. Moldova”, a declarat Ion Tăbârță.

Analistul susține că decizia Statelor Unite reprezintă un sprijin important pentru Rep. Moldova care, deocamdată,  încă nu și-a consolidat deplin instituțiile statului.

„Fostul partid ”Șor” conștient a încălcat legea și a atentat la statul de drept, iar în spatele acestor acțiuni au fost persoane fizice concrete. Or, nicio persoană nu a fost trasă la răspundere. În condițiile în care nicio persoană nu a fost trasă la răspundere avem acest sprijin din exterior”, a subliniat Tăbârță.

Sancțiunile SUA joacă un rol crucial în susținerea stabilității în regiune a comentat pentru Radio Chișinău, Tatiana Barac, purtătoare de cuvânt la Ministerul de Externe.

Vineri, 23 februarie, Ambasadorul SUA la Chișinău a anunțat impunerea de sancțiunii deputatei Marina Tauber pentru sprijinirea oligarhului fugar condamnat Ilan Șor în încercările de subminare a democrației și a proceselor electorale din Rep. Moldova în interesele Moscovei prin cumpărare de voturi. Ilan Șor și Marina Tauber au reacționat pe rețelele de socializare prin atacuri în adresa administrației americane și critici la adresa ambasadorului SUA la Chișinău, Kent Logsdon, care a anunțat sancțiunile.

Amintim că în octombrie 2022, SUA au impus sancțiuni similare  împotriva a 21 de persoane și entități printre care fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, deputatul fugar Ilan Șor, Partidul „Șor”, scos în afara legii, soția lui Șor și Igor Ceaika, om de afaceri din Rusia și un apropiat de-al fostului președinte Igor Dodon. De asemenea, Marina Tauber, alături de oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, se află pe lista primelor persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău