Ora de Vârf | Ion Tăbârță, despre necesitatea diversificării resurselor de aprovizionare cu gaze naturale: Suntem dependenți de Federația Rusă, care în orice moment poate inventa sau găsi un pretext pentru a închide gazele naturale livrate R. Moldova

  • 07 Februarie 2022 14:55
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova are nevoie de surse alternative de aprovizionare cu gaze naturale, deoarece, în prezent, din punct de vedere al securității energetice, este foarte vulnerabilă și dependentă de Federația Rusă. De această părere este analistul Ion Tăbârță. El a declarat în cadrul emisiunii ”Ora de Vârf” de la Radio Chișinău că Rep. Moldova trebuie să-și diversifice sursele energetice pentru a nu mai fi la cheremul Moscovei care ar putea în orice moment să găsească un pretext pentru a sista livrările.

Este clar că Rep. Moldova are nevoie de surse alternative de import de gaze naturale. Noi trebuie să facem ceva ca stat ca să avem capacitatea de a alege, în termeni mai simpli, de a diversifica modul nostru de a ne aproviziona cu gaze naturale. Securitatea energetică a Rep. Moldova este una vulnerabilă, precară. S-a văzut foarte clar în actuala criză energetică. Și această criză energetică nici pe departe nu are o finalitate. Noi în permanență, dacă să vorbim metaforic, stăm cumva cu ”Sabia lui Damocles” deasupra capului. Acum noi suntem în dependență totală de Federația Rusă, la cheremul ei, care în orice moment poate inventa sau găsi un pretext pentru a închide gazele naturale Rep. Moldova. Din acest punct de vedere desigur că Rep. Moldova are nevoie de soluții de alternativă”, afirmă Ion Tăbârță.

Potrivit analistului Ion Tăbârță, proiectul de cumpărare a gazelor din Azerbaidjan, discutat săptămâna trecută la Baku de către oficialii moldoveni și azeri, este unul real.

Acesta poate fi un proiect regional de lungă durată, dar realizarea lui nu ține de Chișinău, ci de acțiunile autorităților de la Baku și de cele ale partenerilor europeni, mai crede Ion Tâbărță.

În același timp, în opinia expertului, Republica Moldova ar trebui să facă tot posibilul ca gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău să devină unul funcțional.

Pe lângă importanța de a ne aproviziona cu gaze naturale din Azerbaidjan, noi trebuie să facem tot posibilul ca gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău să devină unul funcțional. Recent s-a vorbit că într-un an doi România va avea capacitate de a produce gaze naturale chiar mai mult decât necesarul de consum și ar putea să aibă un anumit surplus de vreun miliard de metri cubi. Exact acest surplus este necesar Rep. Moldova mai exact malului drept al Râului Nistru pentru a se aproviziona.”, mai spune analistul.

Emisiunea ”Ora de Vârf” poate fi ascultată pe www.radiochisinau.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău