Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Despre misiunea Uniunii Europene se vorbește foarte clar că este o misiune civilă, dar nu militară

  • 21 Martie 2023 17:35
0%
00:00:00
00:00:00

Uniunea Europeană pregătește în prezent o misiune civilă pentru Republica Moldova cu scopul de a sprijini statul să facă față amenințărilor de natură hibridă, a anunțat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell. Într-un discurs, susținut în cadrul Forumului Schuman pentru apărare și securitate, oficialul a vorbit despre importanța parteneriatelor în deviza strategică pentru securitate și apărare a Uniunii Europene, făcând referire la exemplul operațiilor și misiunilor militare, dar și al misiunilor civile ale UE.

Analistul politic Ion Tăbârță, a subliniat în cadrul emisiunii Ora de Vârf de la Radio Chișinău, că această misiune a Uniunii Europene este una civilă, și nu militară:  

„La noi orice discuție îndreptată spre întărirea armatei naționale este catalogată intenționat în mod eronat, prin care se încearcă a interpreta în sensul militarizării Rep. Moldova, ceea ce nici pe de parte nu e așa.

Despre misiunea Uniunii Europene se vorbește foarte clar că este o misiune civilă. Or, la noi, din păcate, când se vorbește despre NATO, se vorbește doar în termenii strict militari, dar Alianța Nord-Atlantică are o componentă importantă care se referă la activitatea civilă. Deocamdată nu se pune problema ca Rep. Moldova să adopte un curs de militarizare sau înarmare. Noi, mai degrabă, suntem acum la faza incipientă a acestui proces de reformare a armatei naționale și tot ce înseamnă capacitățile noastre de apărare, de securitate”, spune Ion Tăbârță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău