Ora de Vârf | Ion Tăbârță, despre deschiderea terminalului de gaz lichefiat din Grecia: „Este abordarea UE ca să-și scadă din dependența sa energetică față de Federația Rusă” (Audio)

  • 02 Octombrie 16:10
0%
00:00:00
00:00:00

Noul terminal de gaz lichefiat deschis ieri, 1 octombrie, în orașul grecesc Alexandroupolis, de unde se va putea alimenta inclusiv Republica Moldova, reprezintă un proiect cheie pentru securitatea energetică la nivel european, regional și național, susține analistul Ion Tăbârță.

Gazoductul va permite diversificarea surselor de alimentare cu resurse energetice pentru țara noastră și reducerea tot mai mare a dependenței Republicii Moldova de gazele rusești, mai subliniază comentatorul.

Cu cât mai multe surse de așa gen vom avea, cu atât mai mult acest lucru va contribui la fortificarea, la securizarea sistemului nostru energetic, și anume a securității lui. Contează importanța lui strategică, pentru că, prin așa-numitul coridor vertical, mai multe state europene vor avea posibilitatea să se alimenteze cu gaze naturale, evitând Federația Rusă.

Este încă un pas pentru consolidarea energetică a statelor Uniunii Europene și, de fapt, este abordarea Uniunii Europene ca să-și scadă din dependența sa energetică față de Federația Rusă.

Federația Rusă își pierde din pârghiile sale de influență, inclusiv influență geopolitică, asupra continentului european. Pârghia energetică a fost cea mai puternică a Federației Ruse de a influența și a determina comportamentul mai multor state europene în relația lor cu Federația Rusă”, a subliniat Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

Amintim că ieri, 1 octombrie, în contextul în care țările europene, inclusiv Republica Moldova, caută să-și reducă dependența energetică față de Rusia, un nou terminal de gaz natural lichefiat (LNG) a început să funcționeze în nord-estul Greciei.

Prin acest terminal, care va fi alimentat cu gaze din Statele Unite, dar și din Qatar și Egipt, se va putea livra ulterior gaze către Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Serbia, Ungaria, Slovacia, Ucraina și Republica Moldova.

Amintim că Republica Moldova importă gaze lichefiate din Grecia, în baza unui contract între Energocom și compania grecească de stat DEPA Commercial, semnat la Atena în 2023.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
20
Sat
21
Sun
16
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău