Ora de Vârf | Ion Tăbârță despre consultările dintre președintă și fracțiunile parlamentare: Lockdown-ul este un element de presiune asupra Maiei Sandu ca să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru

  • 16 Martie 2021 16:03
0%
00:00:00
00:00:00

Starea epidemiologică gravă va fi elementul de presiune asupra președintei Maia Sandu în cadrul negocierilor privind învestirea unui noi guvern și amânarea alegerilor anticipate, consideră comentatorul politic Ion Tăbârță. Totodată, expertul denunță politizarea acestui subiect.

El amintește, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău, că după demisia Guvernului Chicu toate partidele s-au pronunțat pentru alegeri parlamentare anticipate, iar acțiunile ulterioare ale președintei Maia Sandu au pornit anume de la aceste declarații.

Expertul subliniază că PSRM și-a schimbat de mai multe ori poziția în această privință, iar din cauza prăbușirii în sondaje nu-și mai dorește anticipate. Totodată, deputaților afiliați lui Șor și Plahotniuc nu le convine un scrutin parlamentar anticipat.

Subiectul anticipatelor este important pentru a ieși din blocajul politic în care se află R. Moldova. Iar subiectul pandemic este unul vital și este foarte important ca acesta să nu fie politizat. Dar din păcate nu este așa. Am văzut toată retorica geopolitică referitoare la vaccinuri, acum vedem că și lockdown-ul a devenit u subiect politic. Anume lockdown-ul este un element de presiune asupra Maiei Sandu ca să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru”, consideră expertul.

„Sondajele atestă că Partidul Socialiștilor a scăzut drastic, cele mai optimiste sondaje estimează că PSRM ar obține doar în jur de 20 de mandate. Totodată, pentru Plahotniuc și Șor, alegerile anticipate nu sunt dorite. Trebuie să înțelegem că, în ciuda acelor mișcări tactice pe care le fac în Parlament, prin împărțirea în diferite grupuri, de fapt, Șor, Pentru Moldova și Pentru Modova sunt una și aceeași, acționează în comun. De altfel, acest fapt s-a developat acum, prin propunerea dnei Durleșteanu.

Plahotnciuc și Șor nu-și doresc alegeri parlamentare anticipate, pentru că ar pierde drastic din influență, Plahotniuc și oamenii săi nu s-ar mai regăsi în Parlament”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău