Ora de Vârf | Ion Tăbârță, despre acordul privind livrarea gazelor rusești: Federației Ruse i s-au făcut mai multe aluzii, sugerări că nu ar fi normal să procedeze astfel cu R. Moldova în prag de iarnă

  • 01 Noiembrie 2021 16:56
0%
00:00:00
00:00:00

În discuțiile cu Federația Rusă privind semnarea unui contract pentru livrarea gazelor în Republica Moldova au fost implicați și oficiali europeni, consideră comentatorul politic Ion Tăbârță.

Totodată, el a subliniat în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău că este esențial pentru securitatea națională ca R. Moldova să-și fortifice sectorul energetic:

„În aceste discuții cu Federația Rusă a fost implicat un cerc mai mare de persoane, inclusiv oficiali europeni. Eu sunt aproape sigur că problema energetică a R. Moldova fost discutată și de oficiali de la Berlin cu cei de la Moscova. Federației Ruse i s-au făcut mai multe aluzii, sugerări că nu ar fi normal să procedeze astfel cu R. Moldova în prag de iarnă.

Însă, este clar că, din punct de vedere al securității energetice, noi trebuie să ne fortificăm. Deocamdată, avem gazoductul Iași-Chișinău, care este doar începutul unui proces, care trebuie dezvoltat, trebuie ramificat, ca din punct de vedere tehnic să fie capabil să cumpărăm gaze din Uniunea Europeană.

Trebuie să ne securizăm și în domeniul energiei electrice. Legătura dintre sistemul energetic al R. Moldova cu cel din România trebuie urgentată, pentru că în această criză a gazelor naturale a apărut problema deconectării Centralei de la Cuciurgan. Dacă ea ar fi fost deconectată, practic am fi rămas fără energie electrică”, a declarat Ion Tăbârță. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău