Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Avem problemele economice, problemele energetice, chiar și spațiul nostru aerian nu este nici pe departe securizat

  • 16 Noiembrie 2022 17:36
0%
00:00:00
00:00:00

Războiul din Ucraina provocat de Federația Rusă ne poate afecta în modul cel mai direct și acest lucru s-a văzut la 15 noiembrie, când mai multe localități din Rep. Moldova au rămas fără curent electric din cauza atacurilor rusești. Opinia a fost exprimată de analistul Ion Tâbârță la emisiunea „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

Energia electrică din România ajunge în Rep. Moldova prin rețelele de înaltă tensiune din Ucraina. Rep. Moldova trebuie să depună mai mult efort, inclusiv financiar, pentru a conecta în mod direct sistemul său electroenergetic la cel european, a spus Ion Tăbârță.

„Ieri am văzut că războiul din Ucraina ne poate afecta în modul cel mai direct. Am avut criza refugiaților, avem problemele economice, problemele energetice, chiar și spațiul nostru aerian nu este nici pe departe securizat. Iar ieri noi nu am avut energie electrică pentru o anumită perioadă, cauza acestui fapt fiind liniile de înaltă tensiune din Ucraina, pentru că acestea au fost afectate de bombardamentele Federației Ruse. Noi acum primim energie electrică în proporție de 90 la sută din România, însă cu regret, nu avem conexiuni energetice directe. Astfel, energia electrică din România ajunge în Rep. Moldova cu precădere prin rețelele de înaltă tensiune din Ucraina. Ceea ce înseamnă că în orice moment, la orice bombardament provocat de Rusia asupra Ucrainei noi nu avem nicio garanție că Rep. Moldova nu va avea de suferit”, a declarat Ion Tăbârță.

Expertul a precizat că autoritățile de la Chișinău trebuie să urgenteze procesul de conexiune astfel încât cel puțin o linie de înaltă tensiune din România să ajungă direct în Rep. Moldova:

„Acum scopul Rep. Moldova este ca să trecem peste această iarnă. Chiar sunt și anumite estimări ale costurilor, această cifră ar fi undeva în jur de un miliard de euro ca să depășim problemele energetice din această iarnă. Trebuie să urgentăm procesul de conexiune electroenergetică cu România, să avem cel puțin o linie de înaltă tensiune de energie electrică din România spre Rep. Moldova”, a mai afirmat comentatorul politic Ion Tăbârță la emisiunea „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău