Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Am avut alegeri locale unde într-o anumită măsură forțele pro-ruse s-au înaripat (audio)

  • 07 Decembrie 2023 18:18
0%
00:00:00
00:00:00

Președintele rus Vladimir Putin, cu ajutorul unor actori-hibrid, a încercat să destabilizeze situația și să dea jos guvernul de la Chișinău în toamna anului trecut și va continua aceste eforturi, etapizat prin intermediul alegerilor, consideră analistul Ion Tăbârță, invitat în cadrul emisiunii ”Ora de Vărf” de la Radio Chișinău.

El a explicat, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău, că acestea au fost dictate de contextul geopolitic, care este foarte important pentru R. Moldova, în perspectiva aderării la UE. Rusia a fost și rămâne o amenințare la adresa Rep. Moldova, consideră analistul Ion Tăbârță, potrivit căruia Moscova va încerca să influențeze alegerile prezidențiale și parlamentare din anii următori, pentru a deturna parcursul european al țării.

Am avut alegeri locale unde într-o anumită măsură forțele pro-ruse s-au înaripat. Avem alegerile prezidențiale unde cei de la Moscova vor avea scopul ca anumiți candidați pro-ruși săp acumuleze un scor mai mare în perspectiva alegerilor parlamentare din 2025. Care în conformitate cu scenariile țesute de Moscova, cu strategii de la Kremlin ar trebui să fie acea ”lovitură de grație” aplicată parcursului european al Rep. Moldova”, a menționat acesta.

Amintim că politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva Chișinăului reprezintă una din principalele amenințări la adresa Republicii Moldova menționate în proiectul noii Strategii a Securității Naționale, prezentate de președinta Maia Sandu.

Reamintim că într-un articol apărut astăzi în publicația americană The Wall Street Journal, care titrează: „Rusia are planuri pentru Moldova”, jurnaliștii americani fac trimitere la o recentă declarație a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov care a amenințat Rep. Moldova, la conferința anuală a OSCE, că  e destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid dezlănțuit de Occident contra Moscovei.

În articolul publicat de Wall Street Journal, jurnaliști americani fac o analiză generală a relațiilor dintre Chișinău și Moscova și spun că „micuțul stat de lângă Ucraina e următorul în meniul Kremlinului”.

Rep. Moldova a restricționat zborurile către Federația Rusă și a impus sancțiuni băncilor rusești după invazia din Ucraina. Luna trecută Chișinăul  a impus sancțiuni suplimentare dintre cele aplicate de Uniunea Europeană - o decizie cu privire la care purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe a promis că „nu va rămâne fără răspuns”. Astfel, Moscova a început de luni să restricționeze importul de fructe și legume din Rep. Moldova.

Publicația americană mai notează că, pe măsură ce Chișinăul gravitează politic spre Vest, devine o țintă a agresiunii hibride a Rusiei. Putin șantajează energetic Rep. Moldova și speră că dificultățile economice ale micului stat ex-sovietic vor produce instabilitate politică și vor întoarce opinia publică împotriva guvernului pro-occidental.

În cazul în care Kremlinul va reuși să treacă cu tăvălugul peste Ucraina, ulterior va urmări să ațâțe instabilitatea și în alte părți ale fostei URSS, avertizează Wall Street Journal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău