Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „În prezent, Republica Moldova nu este în stare să se apare de dronele și rachetele rusești care pătrund în spațiul său aerian” (Audio)
-
20 Noiembrie 2024 15:03
Republica Moldova nu este în stare, în prezent, să se apare de dronele și rachetele rusești care pătrund în spațiul său aerian, consideră analistul politic Ion Tăbârță. El a menționat, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău, că o soluție ar fi semnarea unor acorduri cu alte state care să-i protejeze spațiul aerian.
În prezent, Republica Moldova nu este în stare să-și apere de una singură spațiul aerian, a declarat analistul politic Ion Tăbârță. Soluția, în opinia sa, ar putea veni din exterior.
„Ne putem apăra doar dacă încheiem un acord cu Ucraina, cu România sau solicităm ajutorul acestor state pentru a proteja spațiul aerian al Republicii Moldova. Totuși, nici în acest caz nu avem garanția că spațiul nostru aerian va fi complet protejat. În prezent, încercăm să montăm un sistem de radare care să protejeze spațiul aerian al Republicii Moldova, Noi suntem doar la faza incipientă. Am cumpărat primul radar, care mai degrabă este unul de monitorizare. Încă mai avem de parcurs anumite etape până vom finaliza instalarea acestor radare, care să ne garanteze o anumită securitate a spațiului nostru aerian”, a spus Ion Tăbârță.
În ultimele zile, pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate patru drone rusești, ultima fiind găsită la o periferie a Chișinăului.
Referindu-se la cele 1000 de zile de război în Ucraina, care s-au împlinit ieri, 19 noiembrie, dar și la impactul lor asupra Republicii Moldova, Ion Tăbârță a spus că acest război, pe lângă multiple crize, a adus și anumite oportunități Chișinăului.
„Actuala guvernare a fost nevoită să gestioneze valul de refugiați, ruperea lanțurilor comerciale și presiunile energetice. Probabil, dacă nu ar fi fost acest război, actuala guvernare ar fi avut rezultate mai bune. Totuși, criza a creat și oportunități, oferind Republicii Moldova o șansă reală de integrare europeană, în funcție de capacitatea de a realiza reformele necesare și de contextul politic european”, a subliniat Ion Tăbârță.