Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Importanța Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova poate fi privită din două perspective: cea de imagine și cea practică”

  • 17 Octombrie 2023 17:36
0%
00:00:00
00:00:00

Importanța celei de-a patra reuniuni a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, care a avut loc astăzi la Chișinău și care a reunit reprezentanți ai peste 30 de state și organizații internaționale, este una majoră pentru Rep. Moldova, spune comentatorul politic Ion Tăbârță. El a explicat, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău, că această platforma de sprijin pentru țara noastră este rezultatul faptului că liderii multor state europene și-au schimbat atitudinea față de Rep. Moldova.  

Importanța acestui eveniment poate fi privită din două perspective. Prima este cea de imagine - desigur că imaginea pozitivă a Rep. Moldova contează foarte mult la nivel internațional ca susținere și al doilea aspect se referă la partea practică a acestui eveniment. Atunci când spunem partea practică, ne referim la acea susținere reală pentru Rep. Moldova, din partea partenerilor de dezvoltare. Noi trebuie să înțelegem clar că Rep. Moldova în societatea moldovenească, dar în mod special, în instituțiile statului are încă multe practici de organizare moștenite din perioada sovietică. De aceea, avem nevoie de transformare într-o societate de tip european. Astfel, această platformă de sprijin pentru Rep. Moldova are scopul de a schimba modalitatea de funcționare a instituțiilor statutului să vină cu anumite transformări pozitive la nivelul întregii societăți, ca până într-un final, aceste transformări să fie simțite de fiecare cetățean.

Totodată, existența acestei platforme poate să atragă alte state cu care noi până acum nu am avut relații apropiate – state care o să susțină parcursul european al Rep. Moldova, dar și o să contribuie cu diferite proiecte și transformări în interiorul Rep. Moldova, care ar îmbunătăți atât nivelul de trai, cât și de dezvoltare social economică instituțională a Rep. Moldova”, a punctat Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

Platforma de sprijin pentru Republica Moldova are ca scop mobilizarea ajutorului necesar Republicii Moldova pe trei direcții prioritare - suport bugetar, crearea unui Fond pentru Infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău