Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Este clar acum că Federația Rusă vrea să pună într-o anumită dependență R. Moldova de Gazprom sau de statul rus”

  • 25 Octombrie 2021 19:05
0%
00:00:00
00:00:00

Condiția impusă de Gazprom Republicii Moldova de a achita o presupusă datorie de peste 700 de milioane de dolari înainte de încheierea unui nou contract de livrare a gazelor naturale este ghidată de interesele politice ale Federației Ruse, a comentat analistul Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de vârf”, de la Radio Chișinău.

Se argumentează cu rațiuni economice, dar este clar că substratul, adevăratul motiv de care se conduce Gazprom, sau statul rus mai exact, sau anumiți decidenți de la Kremlin, se ghidează de interesele politice ale Federației Ruse în relația cu Republica Moldova și, desigur, se ghidează de interesele geopolitice din regiune. Este clar acum că Federația Rusă vrea să pună într-o anumită dependență Republica Moldova de Gazprom sau de statul rus. Și aici, desigur, avem câteva aspecte. Dacă e să ne conducem de această datorie, nu prea este clar când, în ce condiții și cum a apărut ea. Până la urmă, cred că avem nevoie de un audit, un audit „la sânge”, a relației comerciale dintre Moldovagaz și Gazprom, ca să știm cât din această datorie este reală, este a statului Republica Moldova, și cât ea a fost inflamată de un management defectuos sau de o rea-intenție a Moldova Gaz în a gestiona situația energetică sau situația aprovizionării cu gaze naturale în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău