Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Declarațiile Maiei Sandu la tribuna ONU referitoare la retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană reprezintă poziția permanentă a Republicii Moldova”

  • 22 Septembrie 2022 16:44
0%
00:00:00
00:00:00

Președinta Maia Sandu a cerut la ONU retragerea trupelor ruse din Republica Moldova. Acest subiect, însă, poate reveni în prim-planul negocierilor abia după încheierea războiului ruso-ucrainean, susține comentatorul politic Ion Ion Tăbârță.

Declarația șefei statului de la tribuna Adunării generale a ONU reprezintă poziția permanentă a Republicii Moldova referitoare la retragerea trupelor ruse din regiunea de est, a amintit expertul Ion Tăbârță. Federația Rusă intenționat merge pe manipulări pentru a justifica prezența ilegală a trupelor sale pe teritoriul altui stat, numind aceste trupe armată-garant, însă, nu este nici pe departe așa, a afirmat Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de vârf”,  de la Radio Chișinău. 

„Aceste declarații reprezintă poziția permanentă a Republicii Moldova referitor la această problemă. Noi întotdeauna am insistat și am vorbit despre necesitatea ca Federația Rusă să-și evacueze trupele sale stopate ilegal pe teritoriul Rep. Moldova, cu excepția perioadei de conducere a Socialiștilor și a lui Igor Dodon. Noi am insistat la diferite organisme internaționale, inclusiv Organizația Națiunilor Unite pe acest subiect. Avem și o recentă rezoluție a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în care se vorbește clar, despre faptul că, armata rusă de pe teritoriul Rep. Moldova staționează ilegal. Trebuie de dat o scurtă explicație, că actuala armata rusă staționa aici în perioada sovietică cu comandamentul la Chișinău, iar în anul 1990 comandamentul acestei armate a fost mutat la Tiraspol. Aceste trupe mai sunt cunoscute ca GOTR. Propaganda rusească și o bună parte din actorii politici de la noi pun aceste trupe în aceeași oală. Ei nu fac nicio diferență dintre GOTR și acel contingent de pacificatori care sunt pe teritoriul Rep. Moldova în urma înțelegerilor din 21 iulie 1992. Ei numesc această armată rusă că ar fi armata-garant. Însă, nu este nici pe departe așa. Propaganda rusă intenționat merge pe aceste manipulări, doar pentru a-și legaliza o prezență ilegală pe teritoriul unui alt stat”, a spus Ion Tăbârță.

 Rep. Moldova și-a făcut cunoscută opinia, însă schimbări vor fi doar atunci când diplomația și negocierile vor reveni în prim plan, a spus Ion Tăbârță.

 „Noi ne-am reiterat poziția noastră ca și stat. De asemenea, am făcut cunoscută opinia și poziția noastră la nivel internațional. Însă, în actualul context al evenimentelor din Ucraina, în mod evident noi nu ne așteptăm la schimbări. Este cert că în momentul dat Federația Rusă nu-și va retrage trupele sale de pe teritoriul Rep. Moldova. Diplomația va reveni în prim-planul proceselor internaționale, după ce se vor limpezi lucrurile în Ucraina, pentru că în acest moment la nivelul relațiilor internaționale domină războiul. Când vom avea o anumită finalitate a acestui război, când diplomația și negocierile vor reveni în prim-plan, atunci cu siguranță se va reveni la o serie de probleme din relațiile internaționale, iar una dintre acestea este lipsa statutului ilegal a aflării unei armate străine pe teritoriul Rep. Moldova”, a mai spus Ion Tăbârță.

Amintim că în 2018, Adunarea Generală ONU a votat proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău