Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Da, suntem în continuare dependenți de energia electrică din regiunea transnistreană, dar nu mai este o dependență unilaterală” (Audio)

  • 04 Septembrie 15:00
0%
00:00:00
00:00:00

Întâlnirea de ieri, 3 septembrie, între ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu și, ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, este un pas important în consolidarea securității energetice a țării, a menționat analistul Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău. El spune că ar trebui sa fim vigilenți în fața unor posibilele provocări din partea Rusiei care ar putea pune în pericol securitatea energetică a Republicii Moldova, precum și a Ucrainei.

„Și dacă ne aducem aminte, în anul 2022, în toamnă, Republica Moldova a avut de suferit de pe urma acestor atacuri intenționate, voluntare ale Federației Ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Cu toate acestea, în trecut, Federația Rusă avea mai multe pârgii de a lovi, de-a pune presiune pe Republica Moldova. Una dintre aceste pârghii era dependența Republicii Moldova de gazele naturale din Federația Rusă. Acum, malul drept nu mai are această dependență (...). A doua vulnerabilitate care s-a redus sau care și-a pierdut din acea influență pe care a avut-o în trecut; sau din acea forță de a lovi în Republica Moldova (...) este dependența electro-energetică a Republicii Moldova de regiunea transnistreană. Cu alte cuvinte, această dependență indirectă de Federația Rusă, că știm foarte bine din punct de vedere ale politicilor energetice, cei de la Tiraspol fac ceea ce le permit cei de la Moscova. Da, noi, în continuare, suntem dependeți de energia electrică livrată din regiunea transnistreană, însă trebuie să remarcăm că nu mai este aceasta dependență unilaterală, dar mai degrabă o dependență intercalată, reciprocă. Pentru că pe noi ne-ar costa mult și ne-ar afecta serios, dacă cei din regiunea trasnistreană din motive, clar, politice vor invoca anumite pretexte ca sa nu mai livreze energie electrică pentru malul drept”, a spus Ion Tăbârță în cadrul ediției de azi, 4 septembrie, a emisiunii „Ora de Vârf”.

Analistul politic a subliniat importanța consolidării relațiilor energetice cu România, inclusiv pentru a facilita integrarea Republica Moldova în spațiul energetic european.

Menționăm că ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a avut, marți, 3 septembrie, o întrevedere cu ministrul Energiei, Victor Parlicov, cu care a discutat despre „asigurarea securității energetice a Republicii Moldova și dezvoltarea sectorului energetic pe model European”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:8,75 m/s
Tue
21
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
20
Arhivă Radio Chișinău