Ora cu Personalitate | Vladislav Gribincea, director al Programului Justiție la Centrul de Resurse Juridice din RM: „Nu cred că a existat vreo guvernare până în 2021, care a abordat serios chestiunea combaterii corupției în justiție”

  • 19 Februarie 2023 10:30
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai mari probleme din justiția din Republica Moldova sunt corupția, lipsa curajului procurorilor și  judecătorilor de a acționa independent și profesionalismul acestora, spune expertul CRJM Vladislav Gribincea. Acesta subliniază că schimbările în justiție nu se pot produce rapid. „ Pentru o schimbare adevărată e nevoie de 4..5 ani. Acum lucrurile se mișcă destul  de lent, dar se mișcă în  direcția corectă. Suntem la etapa modificării legii și curățării păcatelor din trecut”, afirmă Vladislav Gribincea.

„La capitolul combatere a corupției în justiție, până în 2021 nu cred ca am avut voință politică. NU cred ca a fost vreo guvernare acare a abordat serios această chestiune.”

Combaterea corupției are câteva elemente care trebuie să le abordezi concomitent. Una din ele este, de exemplu, transparența actului guvernăriicum se promovează anumite decizii importante în stat. Doi – reglementarea foarte bună a modului de a face afaceri (import, export, autorizări), la capitolul acesta încă nu s-a făcut mare lucru. Trei – sancțiuni dure pentru corupție, noi avem acest lucru. Patru – agenție care să investigheze aceste abateri. Aici parcă se face ceva, dar nu văd un curaj foarte mare. Cinci – o societate civilă vibrantă care să ceară autorităților să pună în joc celelalte patru”.

Ora cu Personalitate | Vladislav Gribincea, director al Programului Justiție la Centrul de Resurse Juridice din RM: „Nu cred că a existat vreo guvernare până în 2021, care a abordat serios chestiunea combaterii corupției în justiție”

Există multe zvonuri în jur că mulți judecători vor sabotarea Adunării Generale a Judecătorilor ca să nu să se aleagă Consiliul Superior al Magistraturii. Și asta pentru că în momentul în care se alege CSM vine următoarea reformă mult mai dură – reforma Curții Supreme de Justiție. Toți judecătorii Curții Supreme de Justiție vor fi verificați, exact așa ca în pre-vetting – dacă n-au emis hotărâri arbitrare și daca averea lor este compatibilă cu veniturile”, a declarat expertul la Radio Chișinău.

„Referitor la acuzațiile  unora că pre-vettingul este un exercițiu politic – acolo sunt 3 experți străini și 3 naționali. Cine îi influiențează? Ei sunt plătiți de străini, guvernul nu are nicio influență asupra lor.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău