Ora cu Personalitate | Teo Chiriac: „Au fost timpuri când în Parlamentul Republicii Moldova erau  23 de scriitori deputați. Acum este un singur scriitor. Este prea puțin pentru ca să dea acestui Parlament o alură intelectuală”

  • 12 Noiembrie 2022 10:24
0%
00:00:00
00:00:00

Invitat în emisiunea Ora cu Personalitate de la Radio Chișinău, Teo Chiriac, președinte al Uniunii Scriitorilor, a vorbit despre condiția intelectualului astăzi, despre provocările cu care se confruntă scriitorii, despre atitudinea acestora față de război, ce trebuie și ce pot să facă aceștia.

În ultimii 30 de ani, de când RM a devenit stat independent, în avanscenă a apărut clasa politicienilor, iar intelectualii s-au simțit marginalizați. În perioada Renașterii Naționale când era mare nevoie de intelectuali, de scriitori în primul rând, toți veneau la Uniunea Scriitorilor. Au fost timpuri când în Parlamentul Republicii Moldova erau  23 de scriitori deputați. Acum este un singur scriitor. Este prea puțin pentru ca să dea acestui Parlament o alură intelectuală”, a declarat Teo Chiriac.

 Teo Chiriac spune că la insistența fratelui său, compozitorului Anatol Chiriac, a scris și versuri pentru piese cântate de Sofia Rotaru, Ștefan Petrache, Silvia Chiriac.

Deși, Anatol Chiriac care avea colaborări cu Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Anatol Ciocanu, voia neapărat să scriu și eu. El m-a mobilizat, el m-a încurajat”, a precizat Teo Chiriac.

Teo Chiriac este autorul versurilor pieselor „Primăvara va veni”, “Tinerețe floare” interpretate de Sofia Rotaru, “Copilăria” interpretată de Silvia Chiriac.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,6 m/s
Sun
26
Mon
26
Tue
26
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău