Ora cu Personalitate | Viorel Cibotaru: „Avem un plan foarte bine chibzuit de modernizare și dezvoltare a capacităților de apărare” (AUDIO)

  • 16 Februarie 2023 11:51
0%
00:00:00
00:00:00

Interviu // Șeful misiunii Republicii Moldova pe lângă Alianța Nord Atlantică Viorel Cibotaru despre noul Pachet Adaptat al Programului de Consolidare a Capabilităților de Apărare pentru Republica Moldova lansat în cadrul Reuniunii miniștrilor de apărare ai NATO.

Noul statut al Republicii Moldova de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, au determinat demararea unei noi etape  de cooperare dintre Rep. Moldova cu Uniunea Europeană și NATO, a spus șeful misiunii Republicii  Moldova pe lângă Alianța Nord Atlantică, Ambasadorul Republicii Moldova la Bruxelles, Viorel Cibotaru. Într-un interviu pentru Radio Chișinău el s-a referit la pachetul  extins, adaptat al programului de capabilități militare pentru Republica Moldova.

Șeful misiunii Republicii  Moldova pe lângă Alianța Nord Atlantică, Ambasadorul Viorel Cibotaru, a precizat că în asistența oferită Rep. Moldova nu intră arme letale:

Pachetul se referă la continuarea unor proiecte, dar într-o nouă formulă, de dezvoltare profesională atât a angajaților civili cât și a funcționarilor publici în domeniul securității și apărării dar și a cadrelor militare, echipamente pentru protecția personalului militar, atât cu caracter medical, chituri medicale pentru utilizarea lor într-un câmp de luptă, cât și echipamente pentru situații excepționale de diferit caracter, având în vedere acele riscuri și amenințări legate de posibile catastrofe. Un alt  proiect este legat de modernizarea și reformarea trupelor de carabinieri.

Un compartiment nou  - un set de proiecte dedicate rezilienței societale. Acesta se referă la securitatea cibernetică, la u nou sistem de protecție a informațiilor, inclusiv la compartimentul comunicării strategice sau diplomației populare – un element foarte  important în promovarea unei imagini a RM cu NATO.

Sunt și alte proiecte extrem de importante pentru capacitarea forțelor armate ale Republicii Moldova mai ales în ce privește antrenarea și echiparea unor unități, iar beneficiar principal va fi Armata Națională”.

Întrebat despre solicitările făcute Occidentului de președinta Maia Sandu de a asigura Republica Moldova cu sisteme de supraveghere și apărare aeriană, Viorel Cibotaru a afirmat că discuțiile despre aceste necesități ale Chișinăului continuă:

„... a fost discutat detaliat... discuțiile continuă. O parte dintre aceste proiecte rămân în gestiunea ..în limitele acestui instrument european de pace, altele sunt dezvoltate în cadrul proiectelor consolidarea capacităților de apărare. Când este vorba de sisteme de interceptare a rachetelor sau alte tipuri de armamente discuțiile se poartă într-un cadru bilateral, de la stat la stat. Ministerul Apărării și alte instituții abilitate duc negocieri nemijlocit cu colegii din alte ministere. Asta constituie o implementare practică a înțelegerilor politice, este o consecință și un rezultat al coordonării activităților, al diviziunii muncii în acest domeniu pe care îl oferă platformele internaționale precum Alianța Nord Atlantică sau Uniunea Europeană ”

Totodată, ambasadorul R. Moldova la Bruxelles, Viorel Cibotaru, a subliniat că în ceea ce privește integrarea europeană a Rep. Moldova, acesta este un proces care depinde în primul rând de calitatea reformelor, voința politică și cea populară.

Viorel Cibotaru este Șeful misiunii Republicii  Moldova pe lângă Alianța Nord Atlantică și ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Belgiei și Marele Ducat al Luxemburgului.

Viorel Cibotaru a fost directorul executiv al Institutului European de Studii Politice din Moldova. În 2015 a fost ministru al Apărării, iar în anul 2019 – consilier al ministrului de externe și integrare europeană.

Deține experiență în domeniul academic și cel public. A activat în calitate de conferențiar universitar la catedra de jurnalism, a exercitat funcția de director de programe la Institutul de Politici Publice, director al Centrului de informare și documentare privind NATO. Viorel Cibotaru este specializat în jurnalism, securitatea națională și internațională, relațiile externe și diplomația, politici publice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău