Optimizarea structurii Procuraturii Generale. Un demers în acest sens a fost înregistrat la Consiliul Superior al Procurorilor

  • 25 Ianuarie 09:11
Optimizarea structurii Procuraturii Generale. Un demers în acest sens a fost înregistrat la Consiliul Superior al Procurorilor

Astăzi, 25 ianuarie 2022, Procurorul General interimar a înregistrat la Consiliul Superior al Procurorilor, demersul cu privire la eliberarea acordului pentru efectuarea modificărilor în structura Procuraturii Generale, procuraturilor specializate și teritoriale.

Procurorul General interimar, în calitate de manager operațional, a inițiat procedura de modificare a structurii Procuraturii Generale, procuraturilor specializate și teritoriale, ținând cont de faptul că, actuala structură organizatorică a instituției nu permite desfășurarea unei activități la maxim eficientă, precum și contravine principiului distribuirii clare a funcțiilor și folosirii optimale a resurselor umane.
 
În acest context, s-a constatat că, la moment un număr mare de procurori din Procuratura Generală au în procedură cauze penale, ceea ce este în detrimentul exercitării conforme și în termen a sarcinilor principale ale unei Procuraturi Generale moderne, care urmează să întreprindă acțiuni de stabilire a politicilor la nivel de sistem al Procuraturii și administrarea acestui sistem.
La momentul actual, ținând cont de numărul cauzelor penale instrumentate, dar și de evoluția rapidă a fenomenului infracțional, a apărut necesitatea fortificării capacităților de exercitare sau conducere a urmăririi penale de către procuraturile specializate, precum și a procuraturilor teritoriale la capitolul reprezentării învinuirii în instanțele de judecată, iar realocarea unui număr de procurori din Procuratura Generală este o soluție plauzibilă în acest sens.
 
Noilor forme de infracționalitate trebuie să le răspundă structuri eficiente care să permită utilizarea optimă a resurselor din cadrul acestora pentru anihilarea și pedepsirea infractorilor, precum și pentru a recupera pagubele generate prin comportamentul infracțional, or, resursele umane în acest sens sunt de o importanță majoră.
 
Prin urmare, reieșind din circumstanțele de fapt constatate, s-a impus necesitatea optimizării structurii Procuraturii Generale, prin reducerea numărului de funcții din cadrul acestei subdiviziuni structurale și realocarea acestora către procuraturile specializate și teritoriale.
 
Urmare a exercițiului procedurii de optimizare a structurii Procuraturii Generale rămân disponibile pentru realocare în procuraturile specializate și teritoriale 21 funcții de procuror, astfel fiind optimizate 1 funcție de Adjunct al Procurorului General, 4 funcții de șef Direcție, 4 funcții de șef Secție și 12 funcții de procurori în secție.
Din numărul total de funcții optimizate din cadrul Procuraturii Generale, 9 funcții urmează a fi realocate Procuraturii Anticorupție, 5 funcții către PCCOCS și 7 funcții către Oficiul reprezentarea învinuirii în instanța de judecată a Procuraturii mun. Chișinău. De asemenea, urmează a fi realocate și 7 funcții de consultant al procurorului, dintre care 4 funcții către Procuratura Anticorupție și 3 funcții către PCCOCS.
 
În contextul celor expuse, ținem să menționăm că, demersul enunțat supra, a fost înaintat în condițiile prevăzute de art.7 alin. (3) din Legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratură, potrivit căruia structura Procuraturii Generale, a procuraturilor specializate și a procuraturilor teritoriale, precum și reședința acestora se stabilesc și se modifică de Procurorul General, cu acordul scris al Consiliului Superior al Procurorilor. Subsecvent, potrivit art.11 alin. (1) lit. g) din legea menționată, Procurorul General are atribuția de stabilire, cu acordul scris al Consiliului Superior al Procurorilor, a structurii interne a procuraturilor.
 
Remarcăm că, reconceptualizarea și optimizarea Procuraturii Generale se circumscrie plenar obiectivelor fixate în Programul de Dezvoltare Strategică a Procuraturii pentru anii 2021-2025, acțiuni orientate spre realizarea unor schimbări majore întru atingerea obiectivului strategic „Administrarea eficientă și modernă a Procuraturii” (IV), iar în consecință și a obiectivului specific „Continuarea optimizării sistemului Procuraturii” (pct.4.1), se arată în comunicat.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
16,54
Ploaie ușoară
Umiditate:71 %
Vint:3,13 m/s
Wed
12
Thu
13
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău