Opt țări din UE, printre care și România, au cerut restricționarea circulației diplomaților ruși în interiorul blocului comunitar: „Această măsură va reduce semnificativ spațiul operațional pentru agenții ruși”

  • 13 Iunie 13:30
Opt țări din UE, printre care și România, au cerut restricționarea circulației diplomaților ruși în interiorul blocului comunitar: „Această măsură va reduce semnificativ spațiul operațional pentru agenții ruși”

Opt miniștri de externe din Uniunea Europeană au cerut ca UE să interzică diplomaților ruși să circule liber în interiorul blocului și să limiteze circulația acestora la țările în care sunt acreditați.

Potrivit G4media, într-o scrisoare adresată șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, miniștrii au declarat următorul fapt: „Libera circulație a titularilor de pașapoarte diplomatice și de serviciu rusești, acreditați într-un stat gazdă, în întregul spațiu Schengen facilitează activitățile maligne.”

Miniștrii au afirmat că serviciile de informații, propaganda „sau chiar pregătirea actelor de sabotaj reprezintă principala sarcină de lucru pentru un număr mare de „diplomați” ruși în UE”.

Scrisoarea, care a fost semnată de miniștrii din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia și România, a adăugat că „această măsură va reduce semnificativ spațiul operațional pentru agenții ruși”.

În plus, miniștrii propun să se respecte principiul reciprocității și să se extindă pentru diplomații ruși aceleași restricții care sunt stabilite pentru diplomații europeni și membrii familiilor lor din Rusia.

Multe țări europene și instituțiile lor interguvernamentale, precum NATO, au acuzat public în mod repetat Rusia de activități de sabotaj pe teritoriul lor în ultimele luni. Rusia a negat acest lucru.

Unele țări, cum ar fi Republica Cehă, s-au plâns, de asemenea, că diplomații ruși de la ambasada din Praga călătoresc adesea în afara țării, potrivit BBC.

Încă din 2021, Republica Cehă a indicat că ambasada rusă din Praga este cea mai mare din țară în ceea ce privește numărul de angajați, ceea ce este incomparabil cu amploarea legăturilor dintre cele două țări. Aceste afirmații au fost făcute în contextul acuzațiilor privind implicarea Rusiei în atentatele din 2014 de la depozitul de muniții din Vrbetica, după care Republica Cehă a expulzat un grup mare de diplomați ruși.

După începerea invaziei la scară largă, Republica Cehă a expulzat din nou un număr mare de diplomați ruși și a limitat numărul maxim de personal al ambasadei, dar a continuat să pledeze pentru restricții privind mișcările personalului ambasadei care a rămas.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,96
Nori împrăștiați
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
22
Thu
23
Fri
24
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău