Opt semne ale Apocalipsei financiare
-
04 Septembrie 2015 08:54
De ce ar trebui să vină criza și cum va arăta propagarea ei.
Nu sunt călăreții Apocalipsei, dar sunt semne care pot prevesti furtuna financiară. Pot fi și etape ale unui trend descendent pe activele de risc nu este exclus să fi fost inaugurat în aceste săptămâni. Publicația britanică enunță cele opt teme care pot fi repere ale crizei ce va să vie.
Când criza bancară a lovit piețele globale acum șapte ani, băncile centrale au intervenit ca împrumutători de ultimă instanță. Dezmățul creditului din sectorul privat a fost înlocuit de împrumuturile asumate de instituțiile publice, iar tipăririle masive de bani au dat timp economiei să se vindece. Este un răgaz care acum expiră. Din China până în Brazilia, băncile centrale pierd comntrolul asupra aceleiași economii pe care au salvat-o în criza financiară precedentă. Este numai o problemă de timp până când Bursele vor intra în colaps sub povara propriei greutăți și a așteptărilor mult prea ridicate.
1. Frânarea Chinei
China a fost salvatoarea economiei lumii din anul 2008 încoace. A lansat un pachet de stimuli fără precedent susținând un boom al investițiilor în infrastructură. Cererea vorace pentru mărfuri a sprijinit pe mai departe țările exportatoare de carburanți și materii prime. Aceeași economie s-a lovit acum de o stâncă. Avansul economic a țării a coborât sub 7% pentru prima dată într-un sfert de veac, potrivit datelpor oficiale. Aceasta înseamnă, probabil, că economia este cu mult mai slabă. Intervențiile masive ale băncii centrale în sensul relaxării monetare și devalorizării monedei ne arată că sfârșitul de joc se apropie. Primul semnal de alarmă este aprins din piața imobiliară. În rezidențial prețurile au scăzut abrupt după creșteri susținute. Pentru milioanele de chinezi care au ales să-și stocheze avușia în case, vremurile se anunță a fi de neliniște.
2. Prăbușirea din piețele de mărfuri
Unda de șoc din China s-a transmis direct pe segmentul mărfurilor. Indicele global al Bloomberg ce măsoară evoluția a 22 de prețuri pe diverse categorii de commodities a căzut până minime nemaivăzute din anul 2000 încoace. Petrolul este cel mai bun barometru al creșterii economice globale, în măsura în care alimentează aproape toate industriile. Acesta a atins minime multianuale succesive în această vară indicând că ceva nu este în regulă în economia lumii. Minereul de fier are și el cerere în scădere după ce oțelăriile din China au frânat ritmul de alimentare a boom-ului din construcții. Prețul de referință a scăzut la 56 de dolari pe tonă, la mai puțin de jumătate faă de 140 dolari pe tonă în ianuarie 2014.
3. Criza creditului în sectorul minier
Șocul din piețele de mărfuri s-a reflectat în veniturile companiilor care exploatează resurse. Problema este că miliarde de dolari au fost împrumutate de aceste societăți pentru noile mine și exploatări petroliere care erau profitabile numai la prețuri ridicare în piețele de mărfuri. Sunt zăcămintele care acum aduc pierderi, iar creditele contractate pentru aceste proiecte se dovedesc a fi imposibil de rambursat. Nicăieri aceasta nu se resimte mai acut decât în industria petrolului și gazului de șist din SUA. Telegraph oferă exemplul bondurilor corporative emise de Chesapeake și care deja se tranzacționează cu aproximativ 20% sub valoarea lor nominală. Cum multe împrumuturi vor trebui refinanțate în anii ce vor urma, contagiunea se va extinde rapid.
4. Piesele de domino încep să cadă
Ceea ce până acum susținea economia gloablă începe să se dezintegreze. China întoarce trendul. Piețele emergente care consumau multe bunuri produse în Occident sunt vătămate de devalorizarea propriilor lor monede. Rusia, India, China, Africa de Sud despre care se presupunea că vor prelua ștafeta, sunt în stadii diferite de dezordine. Băncile centrale pierd rapid controlul. Bursele intră în vrie. Investitorii se îngrămădesc spre paradisuri de refugiu precum francul elvețian.
5. Creditul intră în contracție
Pe măsură ce autoritățile de politică monetară rămân fără muniție, piețele de credit vor căuta cu disparare să găsească din nou prețul riscului. O întoarcdere sănătoasă după șase ani de stimuli monetari. Este posibil ca după acești șase ani de dopping sistemul financiar să nu facă față și să se dovedească vulnerabil la alte rate de dobândă.
6. Șocul pe dobânzi
De aici vine următorul pericol. În SUA și Marea Britanie de șase ani dobânzile sunt zero, iar acestea ar urma să crească. Investitorii încep cumpărările de dolari și lire sterline în anticiparea acestor majorări.
7. Bursele mature intră în ajustări masive după a treia cea mai lungă piață bull din istorie
Au fost 77 de luni de creștere din martie 2009 încoace Pe Bursele de la Londra și New York, a treia ca mărime. Prima a dus la marele crah bursier din 1929 care a precedat Marea Criză interbelică, iar a doua a dus la dezintegrarea balonului tehnologic american în anul 2000. Piețele de acțiuni au beneficiat acum de mărirea bazei monetare de patru ori în cazul Americii unde Fed a urcat bilanțul la 4.000 miliarde dolari de la 800 miliarde dolari în 2008.
8. Piața americană supraevaluată
Scăderile au venit într-o piață prielnică la New York unde câștigurile raportate la prețuri - indicatorul P/E - ajustate după metoda profesorului Robert Shiller, urcaseră la 27,2, cu 64% peste media istorică de 16,6l Doar în trei cazuri din anul 1882 a fost mai ridicată: în 1929, în 2000 și în 2007.