Opt miniștri de externe din UE au scris un articol comun despre Crimeea, la patru ani de la anexarea pensinsulei ucrainene

  • 17 Martie 2018 14:09
Opt miniștri de externe din UE au scris un articol comun despre Crimeea, la patru ani de la anexarea pensinsulei ucrainene

Opt miniștri de externe din ţări ale Uniunii Europene au semnat un editorial comun pentru a marca patru ani de la anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Federaţia Rusă ,scrie Evropeiska Pravda. Editorialul, intitulat "Au trecut patru ani, dar noi nu uităm de Crimeea ocupată ilegal", a fost publicat în EUobserver şi a fost semnat de miniştrii de externe din Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Suedia şi Ucraina.

"Cu patru ani în urmă, pe 18 martie 2014, Rusia a făcut ultimul pas în ocuparea ilegală a Crimeii, peninsulă care face parte din teritoriul suveran al Ucrainei, recunoscută şi de Rusia într-o serie de tratate internaționale. Alipirea Crimeii la Rusia include o serie de acte ilegale: de la folosirea trupelor de elită ruseşti camuflate, la organizarea în grabă a unui referendum ilegal, prin încălcarea legislației ucrainene și internaționale", notează miniştrii Anders Samuelsen (Danemarca), Sven Mikser (Estonia), Edgars Rinkēvičs (Letonia), Linas Linkevičius (Lituania), Jacek Czaputowicz (Polonia), Teodor Meleșcanu (România), Margot Wallström (Suedia) și Pavlo Klimkin (Ucraina).

Potrivit celor cinci miniștri de externe, comunitatea internațională nu recunoaște pretențiile Rusiei în ceea ce privește Crimeea și continuă să condamne anexarea ilegală a peninsulei ucrainene.

"Împreună cu mulți alți parteneri, inclusiv cu Statele Unite, Canada și Norvegia, Uniunea Europeană promovează o politică de nerecunoaștere și de impunere a sancțiunilor împotriva persoanele și organizațiilor implicate în anexare ilegală a Crimeii. Construcția podului peste strâmtoarea Kerci, de asemenea, va fi luată în considerare în acest context. Totodată, UE a impus interdicţii asupra comerțului şi investițiilor vizand Crimeea, precum şi restricții cu privire la călătoriile în peninsulă, inclusiv în scop turistic", mai menţionează diplomaţii.

De asemenea, atrăgând atenția asupra încălcării drepturilor omului în Crimeea, cei cinci miniştri cer Federației Ruse eliberarea imediată a regizorului ucrainean Oleg Senţov și a altor 60 de deținuți politici ucraineni, precum și să permită accesul organizaţiilor internaţionale de monitorizare pe teritoriul peninsulei ucrainene anexate.

Miniștrii reamintesc că UE nu recunoaște alegerile organizate de Rusia pe teritoriul Crimeii.

"Nu vom permite ca problema Crimeii să fie retras de pe agenda internațională, Ce s-a întâmplat în Crimeea priveşte nu doar Ucraina, ci pe noi toți. Acesta este motivul pentru care nu vom uita și nu vom renunța la Crimeea", subliniază miniştrii, în editorial comun din EUobserver, citat de Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chişinău
16 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Sun
9 °C
Mon
8 °C
Tue
10 °C
Wed
12 °C
Thu
14 °C

Curs oficial BNM 04 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 -0.0000
USD 18.4281 -0.0000
RON 4.1664 -0.0000
UAH 0.6689 -0.0000
RUB 0.2348 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău