Opt miniștri de externe din UE au scris un articol comun despre Crimeea, la patru ani de la anexarea pensinsulei ucrainene

  • 17 Martie 2018 14:09
Opt miniștri de externe din UE au scris un articol comun despre Crimeea, la patru ani de la anexarea pensinsulei ucrainene

Opt miniștri de externe din țări ale Uniunii Europene au semnat un editorial comun pentru a marca patru ani de la anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Federația Rusă ,scrie Evropeiska Pravda. Editorialul, intitulat "Au trecut patru ani, dar noi nu uităm de Crimeea ocupată ilegal", a fost publicat în EUobserver și a fost semnat de miniștrii de externe din Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Suedia și Ucraina.

"Cu patru ani în urmă, pe 18 martie 2014, Rusia a făcut ultimul pas în ocuparea ilegală a Crimeii, peninsulă care face parte din teritoriul suveran al Ucrainei, recunoscută și de Rusia într-o serie de tratate internaționale. Alipirea Crimeii la Rusia include o serie de acte ilegale: de la folosirea trupelor de elită rusești camuflate, la organizarea în grabă a unui referendum ilegal, prin încălcarea legislației ucrainene și internaționale", notează miniștrii Anders Samuelsen (Danemarca), Sven Mikser (Estonia), Edgars Rinkēvičs (Letonia), Linas Linkevičius (Lituania), Jacek Czaputowicz (Polonia), Teodor Meleșcanu (România), Margot Wallström (Suedia) și Pavlo Klimkin (Ucraina).

Potrivit celor cinci miniștri de externe, comunitatea internațională nu recunoaște pretențiile Rusiei în ceea ce privește Crimeea și continuă să condamne anexarea ilegală a peninsulei ucrainene.

"Împreună cu mulți alți parteneri, inclusiv cu Statele Unite, Canada și Norvegia, Uniunea Europeană promovează o politică de nerecunoaștere și de impunere a sancțiunilor împotriva persoanele și organizațiilor implicate în anexare ilegală a Crimeii. Construcția podului peste strâmtoarea Kerci, de asemenea, va fi luată în considerare în acest context. Totodată, UE a impus interdicții asupra comerțului și investițiilor vizand Crimeea, precum și restricții cu privire la călătoriile în peninsulă, inclusiv în scop turistic", mai menționează diplomații.

De asemenea, atrăgând atenția asupra încălcării drepturilor omului în Crimeea, cei cinci miniștri cer Federației Ruse eliberarea imediată a regizorului ucrainean Oleg Sențov și a altor 60 de deținuți politici ucraineni, precum și să permită accesul organizațiilor internaționale de monitorizare pe teritoriul peninsulei ucrainene anexate.

Miniștrii reamintesc că UE nu recunoaște alegerile organizate de Rusia pe teritoriul Crimeii.

"Nu vom permite ca problema Crimeii să fie retras de pe agenda internațională, Ce s-a întâmplat în Crimeea privește nu doar Ucraina, ci pe noi toți. Acesta este motivul pentru care nu vom uita și nu vom renunța la Crimeea", subliniază miniștrii, în editorial comun din EUobserver, citat de Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău