Opt din 20 de candidați la funcția de judecător CSJ au fost audiați de Comisia Vetting

  • 19 Ianuarie 17:24
Opt din 20 de candidați la funcția de judecător CSJ au fost audiați de Comisia Vetting

Comisia Vetting a audiat opt candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justițe (CSJ) din cei 20 transmiși până în prezent Comisiei de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Audierile s-au desfășurat în contextul evaluării integrității financiare și etice a candidaților și în temeiul prevederilor Legii 65/2023, normelor subordonate legii și altor acte normative. Printre cei audiați sunt doi judecători din instanțe de diferit nivel: Aurelia Cazacliu și Andrian Ciobanu, avocații Ion Buruiană, Aliona Ciocanu, Irina Iacub și Mihail Lvovschi, procurorul Ion Tețcu și membra Consiliului Superior al Procurorilor, Svetlana Balmuș, se arată în comunicatul instituției.

Pe parcursul audierilor, membrii Comisiei au adresat subiecților întrebări pentru a clarifica acele aspecte legate de dubiile de integritate care nu au putut fi clarificate pe parcursul comunicării scrise, în rundele de întrebări-răspunsuri. Printrele subiectele de integritate financiară abordate au fost diferența dintre avere, cheltuieli și venituri (averea inexplicabilă), sursa donațiilor, economiile în numerar, tranzacțiile suspecte, împrumuturile, cheltuielile asociate studiilor copiilor, precum și aspectele de integritate etică, conflictele de interese și comportamentele sau actele arbitrare contrare legii, sancționate de CEDO.

După audieri, Comisia urmează să întocmească un raport care va cuprinde faptele relevante, motivele și propunerea privind promovarea sau nepromovarea evaluării de către candidat. Raportul va fi expediat subiectului evaluării și Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care va avea la dispoziție 30 de zile, din momentul recepționării raportului Comisiei, pentru a emite o hotărâre motivată.

Reamintim că în contextul vetting-ului Curții Supreme de Justiție (CSJ), Comisia Vetting desfășoară evaluarea a trei judecători CSJ în funcție și a 20 de candidați la funcția de judecător CSJ. Până în prezent au fost audiați zece candidați și o judecătoare CSJ, alți doi judecători CSJ și 10 candidați CSJ vor fi audiați în următoarea rundă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău