Opoziția din Muntenegru, coruptă de Moscova, în cadrul unei campanii anti-NATO (premierul Djukanovic)

  • 14 Octombrie 2016 13:27
Opoziția din Muntenegru, coruptă de Moscova, în cadrul unei campanii anti-NATO (premierul Djukanovic)

Rusia pompează bani în campania electorală din Muntenegru în încercarea de a minimiza progresele țării în drumul său către aderarea la NATO, a declarat joi premierul muntenegrean Milo Djukanovic, potrivit Reuters.

Djukanovic, care în ultimii 25 de ani a condus Muntenegrul din funcția de președinte sau din cea de prim-ministru, a afirmat că partidele de opoziție muntenegrene sunt finanțate de Moscova, care vede în alegerile parlamentare ce au loc duminică în țara sa drept ultima șansă de a o opri din drumul către integrarea în Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică.

''Rusia a angajat un potențial financiar serios, care a fost posibil prin oligarhii săi și furnizat prin canale secrete prin Serbia și Republica Srpska. Opoziția tradițională, partidele pro-sârbe sunt acum susținătorii intereselor ruse în Balcani. Aceste alegeri sunt ultima șansă pentru opozanții Muntenegrului și ai Balcanilor'', a spus șeful executivului de la Podgorica.

Cu o populație de 620.000 de locuitori, Muntenegrul are relații economice solide cu Rusia, însă Milo Djukanovic este un pro-occidental declarat.

''Stabilitatea Balcanilor Occidentali și integrarea europeană sunt strâns legate'', a adăugat el.

Aderarea la NATO constituie un subiect sensibil în Muntenegru, al cărei teritoriu a fost bombardat de NATO în 1999, atunci când republica făcea parte dintr-o uniune statală, alături de Serbia. Până în prezent, tratatul de aderare a Muntenegrului la Alianța Nord-Atlantică a fost ratificat de zece state membre ale acesteia.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău